RancakDiSitu now moved to www.rancakdisitu.com

Hi readers and viewers, we at RancakDiSitu are glad to announce that this blog are now moved to www.rancakdisitu.com or also officially known as "RancakDiSitu V.2"

Kepada semua pengunjung, kami di RancakDiSitu dengan rasa bangga dan sukacita ingin memaklumkan blog ini telah berpindah ke www.rancakdisitu.com atau dengan rasminya dikenali dengan "RancakDiSitu V.2"



Salam Sejahtera kepada semua pengunjung-pengunjung RancakDiSitu.

Mulai 26 Oktober 2009, semua tulisan-tulisan di RancakDiSitu telah dibuat di alamat URL baru kami: http://www.rancakdisitu.com . Ini adalah URL tetap setelah manyaksikan pengunjung seramai lebih dari 23,000 (Dua Puluh Tiga Ribu) orang semenjak 24 May 2008. Blog ini telah mendapat banyak perhatian dah telah menjadi panduan atau rujukan untuk pengguna-pengguna internet. Kami mendapati ramai yang memasuki blog ini melalui Google, Yahoo dan search engine yang lain dan ada yang meletakkan link blog RancakDiSitu di blog atau website mereka. Ini adalah berita gembira untuk kami.

Sehingga 31 Oktober 2009, proses pemindahan sedang dijalankan. Walaubagaimanapun, semua pos-pos terbaru dan yang telah ada di blogspot, akan berada di http://www.rancakdisitu.com  mulai 26 Oktober 2009. Mulai 1 November 2009, http://www.rancakdisitu.com akan digunakan secara rasminya.

Terima kasih kepada ahli-ahli rancakdisitu yang lain Epi, WanC, Nicham, Ah Meng, Matpit, dan juga Godfather yang memberi sokongan terhadap blog ni.

Terima Kasih kepada Matpit yang mencadangkan idea membuat blog bertujuan untuk sentiasa berhubung sesama ahli RancakDiSitu.

Cerita lanjut mengenai kami:

http://rancakdisitu.blogspot.com/2009/05/rancakdisitu-blog-after-365-days.html


****************************************************************************


Good Day to all RancakDiSitu visitors.

Beginning 26th October 2009, all postings in RancakDisitu will be at our new URL: http://www.rancakdisitu.com . This will be our permenant URL as the visitors are now raeched 23,000 (Twenty Three Thousand) since 24th May 2008. This blog has been the guidance and reference for many users in the internet. We found people coming in from Google, Yahoo and other search engines and also put a link of this blog in thier blog or website too. This is a great news to us.

Until of 31st October 2009, the migration process is taking place. However, all latest and previous posts in blogspot will be in http://www.rancakdisitu.com since 26th October 2009. After 1st November 2009, http://www.rancakdisitu.com will be officially launch.

Thank you to other RancakDiSitu members: Epi, WanC, Nicham, Ah Meng, Matpit, and Godfather who are always supporting this blog.

Special Thanks to Matpit, the one who suggest to create a blog just to keep in touch among the RancakDiSitu members.

More about us:

http://rancakdisitu.blogspot.com/2009/05/rancakdisitu-blog-after-365-days.html


################################################# yang melakukan post terakhir di http://rancakdisitu.blogspot.com the one doing final post in http://rancakdisitu.blogspot.com -- microprocessor -- #################################################

March 31, 2009

In Pictures: Earth Hour

yang menyokong earth hour -- microprocessor --

March 28, 2009

PTD-GAGAL

Dukacita aku gagal. Malas nak taip... down... thnx Salam, AROS

March 27, 2009

40 signs you really are a lousy PHP programmer

You are a lousy PHP programmer if you

  1. don't comment your code properly with something like phpDoc
  2. don't see the need and/or benefits of a good programming IDE like Zend Studio or Eclipse PDT
  3. have never used some form of version control like Subclipse
  4. don't adopt some coding & naming standards and general conventions and stick to to them at least throughout the project
  5. don't use a consistent methodology
  6. don't escape and/or validate properly input or sql queries
  7. don't plan your application thoroughly before starting to code
  8. don't use test-driven development
  9. don't program & test with error reporting on
  10. don't see the benefits of a debugger
  11. don't refactor your code
  12. don't keep the different layers seperated using something like MVC
  13. don't know what these stand for: KISS, DRY, MVC, OOP, REST
  14. don't return content but echo or print it from your functions or classes
  15. have never seen the advantage of unit tests or testing in general
  16. return HTML, not data, strings, or objects.
  17. hard code messages and configuration parameters
  18. don't optimize your sql queries
  19. don't use __autoload
  20. don't allow intelligent error handling
  21. use $_GET instead of $_POST for any destructive actions
  22. don't know how to use regular expressions
  23. you've never heard of sql injection or cross-site scripting
  24. don't allow simple configuration, can be parameters passed to a class’s constructor, set/get methods called later, or constants defined at a runtime.
  25. don't understand the benefits and limitations of Object Oriented Programming
  26. misuse OOP / everything you write , no matter how small is OOP
  27. you think reusable software equals/requires your code to be OOP
  28. don't choose intelligent defaults
  29. don't have one single configuration file
  30. don't want the file contents to be seen, but give it a .inc extension instead of .php
  31. don't use a database abstraction layer
  32. don't keep it DRY, Don't repeat yourself. If you have to copy and paste or duplicate something your design may be off.
  33. don't make a function/class/method do just one thing and don't make them interact.
  34. don't try to take advantage of OOP specific features like abstract/interface classes, inheritage polymorphism & access modifiers.
  35. don't optimize your application design with established design patterns
  36. don't allow your user to define a base directory if you have multiple files and/or directories
  37. pollute the global namespace, one option is to prefix the functions in your library with a common string
  38. don't allow a table prefix when using database tables
  39. use a separate template engine
  40. don't take a look at established php frameworks for inspiration, most of them have advanced web dev concepts and good code
sah sah aku tak bleh jadi PHP programmer... taken from http://reinholdweber.com/?p=19 yang minat PHP programming -- microprocessor --

March 25, 2009

Menjelang Majlis Kenduri Anda

Salam Bahagia rakan2 rancakdisitu, aku nak berkongsi perkara-perkara yang anda mesti buat menjelang hari perkahwinan anda. 1) Selepas majlis bertunang, anda kena ingat, anda tu tunang orang. jaga hubungan dengan baik 2) Mula planning untuk majlis kenduri perkahwinan anda 3) cari pengapit anda - pengapit kena selalu senyum, cari adik bradik. keja pengapit tak susah, cuma jadi penyeri persadingan, pegang payung n lap-lap peluh dimuka dan perbetulkan baju, tudung, sampin atau tengkolok. 4) Plan logistik dengan teliti. sapa nak bawa anda, naik kreta sapa, paklong/paklang? nak balik ke rumah sendiri naik kereta mana? 5) list down jemputan anda -- untuk buat bajet kenduri 6) pilih kad kawin cepat, kad kena post 6 mgu paling lambat ke semua jemputan2. bajet bilngan jemputan yang akan datang n bajet duit/lauk based on kad jemputan yang dihantar. 7) duit mau kena cukup dari sebesar2 duit mas kawin n hantaran ke belian riben2 nak ikat kat bunga telur 8) pilih kaler tema -- bincang dengan tunang anda kaler apa nak pakai nnt 9) pilih menu makanan untuk kenduri 10) pegi kedai mekap awal -- anak dara amik masa 1 jam atau hampir 2 jam untuk di mekap. bajet timing untuk smpai ke majlis kenduri pukul 1 tghari. -- time peak hour ni, orang dtg makan 11) ibu n bapa pengantin kena makan awal, sebab lepas tu tak sempat nak makan, tetamu datang tanpa henti 12) ada banyak gambar akan diambil, jadi, sila SENYUM, SENYUM, SENYUM, SENYUM, SENYUM <<--- PESANAN KHAS UNTUK EPI -- anda merupakan the star atrraction untuk ari tu, orang datang bukan nak makan sangat, tapi nak raikan anda dan pasangan. mereka akan bergambar kenangan dengan anda. gambar tak cantik kalo tak senyum. kamera banyak, flash banyak, memang jadi tumpuan kamera, flash kamera banyak sangat. so, SENYUM SENYUM SENYUM...lagipun, ini hari bahagia anda 13) upah professional jurugambar. mmg mahal tapi hasilnya memuaskan. sebab depa pakai DSLR. quality gambar mmg amat-amat cantik. tak bleh nafi. 14) make sure bateri kamera cukup. make sure batteri spare ada. 15) makan breakfast dengan heavy, sebab makan beradab tak manis makan banyak untuk pasangan pengantin. 16) Jumpa semua adik bradik sendiri dan pasangan. cuba ingat nama/pangkat mereka. 17) layan semua tetamu, even untuk 1-2 minit seorang. ramai yang akan datang meraikan anda. 18) Lepas abih kenduri, tolong parents/adik bradik kemas rumah. 19) Malam tu, lepas kenduri anak teruna buka hadiah dengan famili, lagi meriah. 20) Sembahyang isyak jemaah bersama2 sebelum tido. yang sudah berkahwin --microprocessor --

Malaysia ranks number 2 in crime against woman

GIRLS BEWARE -- INDONESIAN DEVILS ARE IN KELANA JAYA, KEPONG, DAMANSARA, BANGSAR, PUCHONG, CHERAS, SERDANG, SUBANG JAYA, SHAHALAM, OUG, SEAPARK , ..... Indonesian gangs rapes any females - BEWARE !!! These creatures that look like human called Indonesians are now raping 8 years old girl....!!! Please set up an alarm system in your house...!!! The money is not worth saving.....! !! It will be too late for all you know. These Indonesians would rape any females ranging from 1 year old to as old as 90 years old. PLEASE FORWARD THIS TO AS MANY PEOPLE AS POSSIBLE. KUALA LUMPUR : Police have mounted an inter-state manhunt for a notorious gang which robbed a couple before raping their eight-year-old daughter in their Kepong home on Monday. They believe the same gang is also behind Tuesday's incident where a 31-year-old housewife was gang raped by five men in front of her husband at a house in Kelana Jaya after relieving them off RM30,000 in cash and valuables. In the first incident on Monday, three knife-wielding men broke into house in Bukit Maluri, Kepong, at 2.30am and held up the family. The robbers, who entered from the back door, then threatened the couple and their three children before tying them and ransacking the house. Several minutes later, two of the robbers took the couple's eldest daughter to a room and allegedly raped her.. The gang then fled after 40 minutes with about RM5,000 in cash and valuables. City police chief Deputy Comm Datuk Meor Chek Hussin Mahayuddin said police had also beefed-up patrols in the area. They are liaising with their counterparts in Negri Sembilan where the gang is believed to be also operating. MUST READ THIS STATEMENT subject: Malaysiais finally number 2 in something! Don't work too late (MALAYSIABOLEH! ) Not to scare anyone.. But, it is good to be watchful rather than feel sorry later.!!! Malaysiais finally number 2 in something! Don't work too late, It's always good to be very careful.! Don't work too late, ladies, please take care and you men please tell your wife to make sure that they are not alone when they stay back to work. Here is the true story. There is a girl was raped and murdered. She went back to work on a public holiday with another girl, the boyfriend even packed lunch for them and later when the girls wanted to go home, the car couldn't start and the other girl's boyfriend who came to pick her up didn't wait because the girl told them to go off first and there was a security guard helping her. She didn't come home that night and they found her body in a burnt car abandoned in a rubber estate in Dengkil on the 3rd day. The guard reported to work and acted normal during the police investigation but when the police questioned him again, he remembered the color of her clothes in detail and they noticed that the hair on his hands were seared although there was no burnt marks. He finally admitted that he is the one that killing her. There was no cover up but the case was not publish in the newspapers. Don't ever trust the security guards. Be sure to keep the office door lock. Hey girls, be forewarned and please be doubly, even triply cautious whenever there is a need to stay back late at work. If at all possible, leave the plant/company early when there are still people around. Better yet, if there is still work that must absolutely be completed by that day, bring it home! Just heard about a rape case at a MNC(multinational company) which just happened sometimes back last year. The victim is married with kids, she worked till 11.00 pm. Security guard raped her in the toilet. She managed to escape and drove herself to the hospital. Next day, the other employees was shocked to see the condition of the toilet.. Blood and her hair everywhere, and all the brooms and mops were broken. The police later came and arrested the security guard, who still reported for work the next day. However, they manage to cover it up, not even come up in the newspaper or any media. I can't imagine how such cases have been covered up in Malaysia. It's because they are MNC. (This is a sad reality) Please girls, don't put your life in danger by working late or being negligent. You can never be too careful nowadays. Malaysiaranks number 2 in crime against woman. Please send this to all your female friends My extra advice: Guys, please tell your mom, your sister, your wife, your girlfriends and all your female friends around you too!

March 19, 2009

Perkahwinan Afdzal dan Salwani

Alhamdullilah, skang ni aku n wani sah bergelar suami istri. debaran, perjalanan, penantian akhirnya tamat. Setelah 6 tahun kenal mengenali, dan 5 bulan bertunang kami menjadi sepasang suami isteri. 13 Mac 2009: Jumaat Aku bangun pagi macam biasa n kemas2 rumah. semua hantaran, baju dan segala macam persiapan dah siap 3 hari sebelumnya. Pagi tu, aku kemas2 rumah, sapu2 sampah, mop2 lantai. beli apa2 yang patut. kiranya macam final touch up. lepas balik dari sembahyang jumaat pukul 210 petang, aku mandi sekali lagi n pakai baju melayu putih untuk majlis akad nikah. Pukul 245 petang, kami bertolak dari kulim menuju ke kodiang. Ayah aku kuar awal ke penang amik adik aku kat airport, touch down kul 2. dari kulim, ada 3 biji kereta jiran n kawan mak aku folo. aku naik kereta jiran depan rumah. perjalanan amik masa 2 jam ke kodiang. adik bradik dari alor setar tgu kami di tol hutan kampung dan adik bradik dari perlis dah siap tgu di masjid kodiang. kodiang dah nak masuk sempadan perlis dah n dekat dengan adik bradik aku kat perlis. Lepas semua dah redi, kami bertolak ke masjid kampung wani. perjalanan hanya 5 minit. tiba di masjid kampung wani dalam kul 515 petang. time ni aku dah berdebar2 dah, tapi still bleh kontrol. Sementara menunggu wani smpai dari rumah, kami sembahyang asaq dulu. lepas sembahyang asar, wani tiba dengan pakaian akad nikah warna putih bersih. selepas semua bersedia, aku dipanggil untuk memulakan majlis akad nikah. time ni, debaran makin bertambah. -- duduk di depan tok kadi. Sebagai wali, Abah wani mewakilkan akad dijalankan oleh tok kadi. selepas tu, mula la proses akad nikah. masa tok kadi tu kata "Afdzal Bin Nazri, aku nikahkan dikau......." aku dah dubdubdubdubdubdubdubdubdubdubdub . debar2 gila dah. tak pernah debar camni. macam lari 400 meter pecut. bersaksikan adik bradik, parents kami, dengan sekali nafas, sekali lafaz, aku dan salwani menjadi suami isteri! hubungan kami sudah halal! selepas semua dokumen2 sign, aku salam abah wani. abah pandang aku dengan satu pandangan dengan penuh makna. acara meyarung cincin diteruskan. aku juga memberi wani seutas rantai tangan, tanda cinta yang ikhlas. pastu, ada plak kazen aku cakap "Afdzal, cium la dahi sket." apa lagi.....cium la! haha lepas tu ke rumah wani untuk jamuan makan. kami dijamu pasembuq kodiang yang mmg fames di utara dan mee kuah. Dalam pukul 7, sebelum magrib, kami pulang. aku stay di alor setar kat rumah paklang aku dan famili aku balik ke kulim. 14 Mac 2009: Sabtu Hari kenduri rumah Salwani (Kodiang). Aku bangun awal macam biasa lepas subuh. target untuk smpai rumah wani pukul 1 tghari. mmg time tu tgh peak hour orang datang kenduri. Pukul 930 aku pegi ke butik pengantin kat jitra. wani tiba kul 950. sementara menunggu wani, aku try dulu baju pengantin. lepas dah belajar cara2 ikatan, aku pulang ke rumah paklang aku n tinggal wani kat butik untuk mekap. kat rumah paklang aku, kul 11 pagi aku mula bersiap2. kul 1130 semua dah redi n kami kuar dari alor setar kul 1215 untuk berjumpa semua adik bradik aku kat masjid kodiang. Lepas semua dah berkumpul, kami bertolak ke rumah wani n tiba pukul 110 tgahri. rombongan aku disambut meriah oleh keluarga salwani. kami terus ke meja makan pengantin. Lepas abih makan, sesi fotografi bermula di pelamin dan bilik pengantin. semua adik bradik, tetami jauh dan dekat bergambar dengan kami. aku pulak mmg jenis suka senyum dan bergambar. mmg rasa cam selebriti kejap. dalam kul 5, pegi pusing2 keliling tmpat kenduri p tgk orang2 buat keja. time ni, periuk dah siap dicuci, pinggan dah setel, khemah pun dah nak buka2. Pukul 5 petang, aku n wani ke bendang dan gua kerbau, walking distance dari rumah wani untuk pengambaran outdoor. effect gambar outdor memang cantik. macam pengantin kuar dating n jalan2. balik umah dalam kul 6 petang. kul 7 aku dah buka sampin. ada tetamu yang datang lagi time tu, tapi hanya sorang dua. pukul 730, aku pulang ke rumah sepupu aku kat perlis n malam tu kul 1030 aku tiba di rumah paklang aku untuk bermalam di sana, get ready for the next day. 15 Mac 2009: Ahad Hari kenduri rumah Afdzal (Kulim) Bangun pagi aku terus call wani sebab dia kena ada kat butik pengantin untuk siap awal sebab nak travel ke kulim. aku mula siap2 pukul 8 pagi. 830 dah siap. yang lambat tu nak ikat sampin sebab nak buat ikatan bunga2 kat sampin. kul 9 kami dah siap n ke rumah wani untuk ambil dia bawa ke kulim. Kami bertolak dari rumah wani macam planning, kul 1015 pagi. rombongan dari rumah wani sebanyak lebih dari 10 buah kereta termasuk adik bradik aku. Tiba di kulim kul 110 tghari, memang peak hour time tu. masuk ke rumah jiran aku untuk bersiap2 selama 10 minit pastu baru mula melangkah dengan bergaya ke rumah aku menuju ke meja makan untuk majlis makan beradab. lauk mmg banyak, kalo aku tak jadi pengantin, mmg aku tibai semua! haha time ni aku jumpa dengan kawan2 UTP. Matpit, wan dan istrinya, jep, selin n mag. Terima kasih kalian kerana sudi datang dari jauh, especially Jep n Mag yang dari KL n sesat di Kulim b4 jumpa umah aku. Memang ramai datang rumah aku. caterer bagi tahu, seribu empat ratus tetamu datang sebab depa bilang pinggan. Semua orang yang hadir aku cuma dpt jumpa dalam 2-3 minit ja. sebab nak jumpa orang lain plak. time ni tenaga kena kuat. lepas tu ada sesi pengambaran di bilik pengantin. macam2 pose la aku buat n wani. dalam pukul 3 tu, hujan turun, tapi tak lebat. cukup elok untuk sejukkan tetamu. lepas hujan, kami bergambar kat perkarangan rumah aku. effect cantik sebab hujan baru brenti. kul 7 ++ aku pegi buat outdoor picture plak dengan wani. pegi ke playground dekat umah aku. nnt aku load gambar2 kenduri kulim plak. ada lebih TIGA RIBU keping gambar, 10GB lebih gambar2 saja! kul 745 aku dah tukar uniform, maka secara official nya, tamat la kehidupan sebagai Raja Sehari. malam tu tolong kemas2 rumah n basuh2 periuk buat sup tulang. 16 Mac 2009: Isnin Ari ni plan nak balik umah wani, balik kodiang. plan nak kuar umah kul 10 sebab nak pegi makan kenduri dulu kat rumah ex rumet wani. tapi sebab kawan wani datang kul 11, layan tetamu dulu, kul 140 jugak baru kuar kulim. kazen aku yang stay perlis tumpang balik sama. lepas antar kazen aku, gi umah kenduri ex rumet wani pastu singgah umah tok ayah aku, walking distance ja dari rumah x-rumet wani tu. b4 balik umah wani, kami singgah umah mak ngah aku dulu, depan umah tok ayah aku. a way to say thank you sebab tolong n bersusah payah untuk kenduri aku. kul 7 kuar umah makngah n ke kangar sebab nak jumpa fotographer kami. kul 730 smpai umah wani. abah kata "ni dah rumah sendiri dah ni" :D 17 Mac 2009: Selasa Plan ari ni pegi jalan2 rumah adik bradik wani. tu sebab mmg aku amik cuti smpai selasa. dah plan dah. mula2 pegi ke rumah tok ayah wani kat sanglang. aku tak pernah smpai lagi area2 sanglang. rumah tok ayah wani 20 minit perjalanan. sebelum tu lalu tmpat keja abah wani, BERNAS. singgah jap sebab abah nak kenalkan aku kat kawan2 dia dulu. lepas 10 minit, smbung balik perjalanan ke rumah tok ayah wani. kami makan tengahari kat situ. lepas sbyg zohor, kul 2 petang kami mula gerak jumpa dengan adik bradik n pak/mak penakan wani sampai kul 530 baru balik ke kodiang. Time ni singgah dulu beli makan petang kat pasar malam. smpai umah, aku n wani siap2, kemas2 katil, kemas2 bilik sebab nak balik kulim. lepas makan, kul 7 kami kuar kodiang menuju ke alor setar, sebab nak singgah jumpa paklang aku n kawan wani sat. kul 830 kami kuar alor setar n smpai kulim kul 1015. -- microprocessor --

Gambar Perkahwinan Afdzal n Salwani

Ni gambar2 perahwinan aku n Salwani 13 Mac 2009. Nnt aku update crita plak. Klik kat gambar untuk besarkan gambar. Taken from: http://syazwanyazid.blogspot.com/2009/03/wedding-afdzal-salwani-13-14-mac-09.html -- microprocessor --

March 18, 2009

Soalan Psikologi

Beberapa hari lepas, ada seorang sahabat saya telah bertanya satu soalan psikologi yang saya kira sangat menarik. Ianya bukan sembarangan soalan kerana daripada jawapan yang diberikan, anda dapat mengetahui sebab mengapa seseorang itu memilih pasangan mereka.Walaupun ia cuma ramalan psikologi, namun ada juga kebenarannya. Nak tahu apa soalan tersebut? Baik, saya kongsikan dengan anda. Soalannya berbunyi begini. Ada 5 perkara berlaku serentak. 1.Air mendidih kat dapur. 2.Air paip melimpah kat bilik air. 3.Bayi menangis. 4.Telefon berbunyi. 5. Ada orang ketuk pintu. Kalau anda diberi pilihan, apakah perkara yang anda akan 'settle' kan terlebih dahulu?Anda dikehendaki untuk susun perkara 1 ~ 5 tersebut mengikut kepentingan dan keutamaan yang anda fikirkan.Semua perkara tersebut mestilah diselesaikan. Susunlah ikut perkara yang anda rasa lebih penting untuk diselesaikan dahulu. Bayangkan anda sedang mengalami keadaan seperti itu sekarang.Fikirkan dan timbangkan, apakah perkara yang anda akan selesaikan mengikut keutamaan anda. Fikir...Fikir...Fikir...Fikir...Fikir...OK, dah habis fikir dan buat keputusan? Nak tahu apakah fakta terselindung disebalik jawapan yang anda berikan? Baik, mari kita semak jawapan anda...apakah ciri/sifat/perkara yang anda utama dan pentingkan dalam memilih pasangan anda. *Kalau anda memilih untuk menutup air medidih : menandakan anda mementingkan keselamatan dan kebolehan 'si dia' untuk membimbing anda. * Kalau anda memilih untuk menutup pili air yang melimpah di bilik air : menandakan anda mementingkan kekayaan,wang ringgit dan harta. * Kalau anda memilih untuk memujuk bayi yang menangis : menandakan anda mementingkan cinta dan kasih sayang. * Kalau anda memilih untuk mengangkat telefon yang sedang berbunyi : menandakan anda mementingkan akhlak, budi bahasa dan perlakuan pasangan anda. * Kalau anda memilih untuk membuka pintu : menandakan anda mementingkan rupa paras, fizikal luaran dan personaliti pasangan anda. Haaa macammana dengan keputusan anda? Bagus? Anda boleh bertanya soalan ini kepada rakan-rakan anda untuk mengetahui apakah perkara-perkara yang mereka utamakan dalam memilih pasangan hidup. Selamat Mencuba.

Quote of the days

Antara Rahsia HANDSET untuk kecemasan

PERKARA YANG ANDA TAK TAHU TENTANG TELEFON BIMBIT Tahukah anda bahawa telefon bimbit anda sedikit sebanyak boleh membantu dikala kecemasan.Banyak perkara yang boleh anda lakukan,antaranya : - 1) NOMBOR KECEMASAN Sentiasa ingat bahawa nombor kecemasan untuk semua telefon adalah 112.Jika anda dalam kecemasan dan berada dikawasan tiada liputan untuk semua talian telefon bimbit yang anda gunakan, cuba dail nombor kecemasan 112.Ia boleh digunakan walaupun di kawasan yang tiada liputan dan lebih menarik lagi,ia boleh terus didail walaupun papan kekunci telefon bimbit anda dikunci ( Keypad lock ) 2) KERETA TERKUNCI Pernahkah anda tertinggal kunci kereta dalam kereta dan kereta anda ketika itu terkunci dari luar.Mesti anda lakukan pelbagai cara untuk mendapatkan kembali kunci bagi membuka semula kereta anda.Jangan risau,telefon bimbit boleh membantu,tapi bagi kereta yang menggunakan system penggera ( alarm ) sahaja . Caranya,cuba anda hubungi seseorang yang berada di rumah.Minta dia ambilkan kunci pendua kereta anda.Kemudian pegang telefon bimbit anda dari jarak kira-kira 30 sm ( satu kaki ) dari kereta yang terkunci itu.Minta pula keluarga atau teman di rumah menekan punat ' ON ' pada kunci pendua kereta dan pastikan dia menekan dengan mendekatkan pada telefon bimbitnya.Pasti kereta anda tidak terkunci lagi,malah ia boleh dilakukan dari jarak beratus-ratus kilometer dari tempat kereta anda berada.Kerana itu juga,penting untuk anda menyimpan kunci pendua atau meminta orang yang anda percayai untuk menyimpannya. Penting juga penggunaan telefon bimbit dalam keadaan sebegini.Kaedah ini memang berkesan kerana beberapa orang telah mencubanya. 3) KUASA BATERI TERSEMBUNYI Mungkin ramai tidak tahu,telefon bimbit yang telah kehabisan bateri masih boleh digunakan dalam keadaan kecemasan kerana ia mempunyai fungsi untuk menyimpan bateri tambahan.Bayangkan jika bateri telefon bimbit anda sudah terlalu lemah atau mati sedangkan anda perlu melakukan panggilan penting atau berada dalam kecemasan.Telefon bimbit jenis Nokia didatangkan dengan bateri simpanan.Untuk mengatifkannya, tekan kekunci ' *3370# ' . Telefon bimbit anda akan berjaya dihidupkan semula dan skrin telefon akan memberitahu telefon tentang penambahan kuasa bateri sebanyak 50 peratus.Kuasa tambahan ini juga akan dicas semula bila anda mengecas telefon bimbit anda . 4) TELEFON KENA CURI Bagaimana jika telefon bimbit anda dicuri.Anda boleh menjadikan ia tidak dapat diaktifkan dengan menekan nombor siri yang terdapat di telefon bimbit anda,sila dail *#06# dan 15 digit nombor siri telefon bimbit anda akan tertera di skrin.Nombor ini adalah unik untuk setiap telefon bimbit.Catatkan nombor siri ini dan simpannya di tempat Selamat.Bila telefon bimbit anda dicuri,anda boleh hubungi pusat servis telefon bimbit anda dan berikannya kod nombor siri tersebut.Mereka kemudiannya akan mengunci system dalam telefon bimbit anda dan sesiapa sahaja yang mencurinya pasti hampa kerana walaupun kad simnya telah ditukar,dia tidak akan berupaya mengaktifkan kembali telefon bimbit tersebut.Jadi, walaupun ia di curi,namun sekurang-kurangnya anda berpuas hati kerana si pencuri takkan boleh menggunakannya ataupun menjualnya. Sekian, Selamat Mencuba

March 16, 2009

aku xjumpa lagi shoutbox yg sesuai.. yg mudah utk dimasukkan....

http://www4.shoutmix.com/?budakjujur kalu bleh try jgak kat browser yg lain

March 15, 2009

Selamat Pengantin Baru

Selamat Pengantin Baru kepada Afdzal Nazri dan Pasangan nya, semoga kalian berbahagia. Aku sempat menghadiri kenduri kahwin afdzal bersama2 dgn izuan. Jep, Mag dan sherlene jugak ada disana. Dibawah ada aku upload kan beberapa gambae disekitar majlis perkahwinan.

Ketibaan kedua mempelai, bertemakan warna keemasan.
Mempelai melangkah penuh sopan dgn diringin paluan kompang dari sistem audio yg confirm mmg sedap bunyinya Post istimewa sebelum menjamu selera.. "boleh ke abis tu...?", Amboi brader sebelah masyamnyer muka... Adengan suap menyuap.. harap2 jgn hari ni je dalam sejarah yer... brader sebelah afdzal menjeling akak tudung merah belah sana ahahahha Majlis makan beradab.... Lihat mereka.. "memang beradab" sampai abg sebelah dah x tahan perot dok bunyi.. lapaaq

Sekitar majlis perkahwinan afdzal

Gambar kenagan bersama2 rakan UTp yg hadir... Izuan hadir bersama dgn isteri (masih manis lagi darah ni, inai pon x hilang lg) ahaha.. Jep dtg bersama dgn Mag.. turun dari KL, dan sherlene datang dari Butterworth. Skg dah kerja dgn Petronas Dagangan kat sini. Selamat Pengantin baru Afdzal... Mlm td pukul 3 pagi ada received SMS dari izuan tak? ahahahhaa yg berkhidmat.. Matpit

Afdzal & Salwani Wedding: Live Broadcast

This broadcast is live to the whole planet! Afdzal & Salwani Wedding, Live From Taman Dahlia, Kulim, Kedah, Malaysia. The live webcast will be from 1 pm - 4 pm, Sunday 15 March 2009 (8+ GMT) Live Broadcast by Ustream.TV

-- microprocessor --

Jemputan Ke Majlis Perkahwinan

Saya, Afdzal Nazri, ingin menjemput kawan-kawan RancakDiSitu, pelajar-pelajar UTP Batch Julai 2005 dan Januari 2005, (All Engineering Courses) ke Majlis Kenduri Perkahwinan saya yang akan diadakan pada 15 Mac 2009, di 211 Lorong Dahlia 2/2 Taman Dahlia 09000 Kulim Kedah. Live telecast akan ditayangkan di beberapa channel:- 1) RancakDiSitu Blog (http://rancakdisitu.blogspot.com/2009/03/afdzal-salwani-wedding-live-broadcast.html) 2) http://www.tamandahliakulim.org/livewedding 3) http://www.ustream.tv/channel/afdzalsalwaniwedding pada 15 hb Mac 2009 dari pukul 1 tghari sehingga 4 petang. -- microprocessor --

March 12, 2009

Sepintas lalu di peringkat akhir temuduga Perkhidmatan Pegawai Tadbir dan Diplomatik M41

Salam, Lama xbersua, aku agak membizikan diri disamping memuhasabah diri setelah selamat menghadiri temuduga akhir di Putrajaya on 4.3.2009 lepas as Pegawai Tadbir dan Diplomatik Gredm41. Secara ringkasnya, aku huraikan suasana temuduga pd hari tersebut. Jam: 8 pg (aku calon no.8 so masuk bilik temuduga pukul 12.30tghari! Dekat 4 jam aku tunggu!) Bil. Bilik: 10 buah bilik (A-J, 1 bilkik ada 2 panel utk 10 calon interview) Tempat: Dewan Temuduga, Blok C7, Bangunan SPA, Putrajaya Anggaran calon PTD pd hari tersebut: 70 orang Panel temuduga (aku): Bilik H, Y.Bhg Datuk Ahmad bin Said (Timbalan Pengerusi SPA!- ckp in malay), dan Y.Bhg Tuan Ayouf (Ketua Pengarah di Wisma Putra, Kementerian Luar- ckp in english). Kesimpulan yang aku dapat huraikan: Aku terasa amat2 down pd hari tersebut! Huwaaa! Same feeling as i attended the interview session with Shell last year! Coz? Meh aku senaraikan: 1) Aku masuk je dewan menunggu yang besar tu aku tgk ramai gile calon2 yang mcm hebat2. Nampak je calon pakai kot, confirm tu calon PTD. 2) Aku malas baca nota dlm dewan tu walaupun aku selit nota kat poket baju aku. Tibe2 cm xde mood nak baca2 nota, so aku borak2 ngn sorang mamat kat sebelah aku. Fyi, on that day aku tgk seimbang calon lelaki dan perempuan yang dtg. So mamat sebelah aku ni yg according to him, dia Timbalan Pendakwa Raya at Jabatan Peguam Negara. God! Anak mata aku nampak dlm resume dia ada Master of Law! Tibe2 aku jd cuak. Rasa diri ni besar semut. 3)Mostly, calon2 yang aku berborak, petah gila bercakap. Aku ingat aku ngan Afdzal je skema kalo cakap, rupe2nye ramai lagi geng kita Afdzal wei! 4)Sebelum semua calon2 bilik H masuk bilik inetrview kami dipanggil taklimat oleh Y.Bhg Datuk. Mula 2 aku xkenal dia, tapi bila da masuk je, Damn!!! Aku kenal plak Datuk Ahmad bin Said ni. Nak tau cmne aku kenal? Baca kat bwh nanti... Huahuahua.. 5) Aku jumpa senior UTP tapi aku lupa nama dia plak. She's our senior. 1st batch UTPian dan currently keje as Engineer di JB. Lagi la cuak perut aku, aku hengat aku sorang UTPian, rupenye ade sorg lagi! Hukhuk.. Fyi, according to maklumat yg aku dpt tau, calon2 dari universiti yg berprestij dan ternama as our beloved U ada harapan cerah lagi sket instead calon2 dr universiti lain. Sebab tu aku risau, ramai sgt competitor! Ahaha.. 6) Bila dlm blk interview, aku ingat sama mcm interview2 yg aku penah attend, tapi..... korg baca kat bwh nanti! Huahuha.. 6) Byk lagi sebab aku nak kecut perut, tapi aku malas nak taip. Huhuh.. As a conclusion, aku cite sket hape jadi dlm bilik tu setelah no. bertuah aku 0808 bilik H dipanggil kira2 pukul 1230tghari. So, aku ketuk pintu. Assalammualaikum Datuk, Tuan (sambil memberikan senyuman yang paling hensem aku kat dua2 panel interview aku dan merenung anak mata depa sambil menganggukkan kepala sket tatkala bersalaman.) Aku masuk penuh tertib+senyum xabes2 cam kerang busuk pastu terus aku salam kedua2 panel interview kat luar. Aku tanya dulu, Apa khabar Datuk, Tuan? (sambil senyum lagi). Mereka jwb Alhamdulillah sihat (hahaha amek tips from jobs hunting strategies kat UTP! seblm depa interview kita, baik kita interview depa dlu!) dan aku terus memberikan fail2 berisi sijil2, degree holder, resume dan beberapa dokumen penting yg telah disediakan oleh SPA semasa mendaftar pukul 8 td. Tiba2: Tuan Ayouf: Sejuk tgn Encik Rahim? (sambil mengurut2 misai putihnya yang tebal! seyes!) Calon PTD: agak kuat aircond di luar tadi encik (sambil memberikan senyuman yang paling hensemnya) Aku meminta izin utk duduk dan setelah diberi kebenaran, aku duduk kat kerusi. (suasana dlm bilik interview ada 1 kerusi utk calon dand 2 buah meja+kerusi utk panel dan sebuah laptop. Bilik agak sederhana besar sesuai utk interview session.) Keadaan berlangsung lagi... Datuk Ahmad: Encik Rahim pernah hadir temuduga dgn saya ke sblm ni? Calon PTD: (soalan yang aku dah jangka!) Pernah Datuk, bulan 12 lepas di sini Datuk. Datuk Ahmad: Jwtan apa tu? Calon PTD: Penolong Pegawai Pendaftaran Gred s27 Datuk. Datuk Ahmad: Yg tu pon kamu xlepas ni mcmana pulak nak pg tahap paling tinggi ni huh? (saje psiko kot) Calon PTD: Betul Datuk, ia agak mengecewakan sy juga kjetika itu, tetapi sy percaya yg rezeki sy belum smpai dan percaya rezeki ada di mana2. Tetapi Datuk juga yg mengatakan agak rugi sy mempunyai ijazah dan diploma yang cemerlang nak pegi kerja buat i/c org awam. (Psiko Datuk tu balik.) Datuk Ahmad: (pandang calon tu.) Apa persediaan yang kamu dah buat utk hari ni En. Rahim? (sambil Tuan Ayouf disebelah menyelak2 sijil2 aku satu persatu dan ijazah aku.) So, aku pon senaraikan sume persediaan yang aku dah buat dari A-Z (kacang je soalan tu, dlm BM plak so aku hujah la panjang2.. hehe). Datuk tu sambung soalan dia (tanpa lihat resume aku+sijil2 aku).. Datuk Ahmad: (lebey kurang la) Apa yang Encik Rahim faham mengenai.... Soalan2 yang diutarakan kat aku (panduan PENTING utk semua calon yang bakal attend interview PTD plak nanti!) Datuk Ahmad Said: 1) Berikan perbezaan antara kuasa2 yang ada pada Kerajaan Persekutuan, Negeri dan Pihak Berkuasa Tempatan (PBT)? (pd aku agak susah sket coz aku tau PBT DBKL je so aku xdpt bg cth lain. Tibe2 otak jadi tepu!) 2) Apa yang ada dlm Perlembagaan Persekutuan? (kacang!) 3) Apa yang dimaksudkan dengan 'seperation of powers'? (kacang!) 4) Apa kaitan antara PTD dgn Parlimen Malaysia? (aku mengaku kantoi disini. Sebenarnya aku tau tapi aku terus hurai tugas akhir PTD di parlimen iaitu sbg pegawai pemerhati.) Di sini, aku telah ditegur oleh Datuk (aku amek positif), beliau kata mcmni... Datuk Said: Jwpan yg diberikan En. Rahim td tu kalau esei saya bg 10/100 je. Kalau dlm esei, En.Rahim nak jwb soalan A tp pg cerita utl esei B (smbil memandang calon tu penuh makna.) Calon PTD: (terkedu!) Memandang wajah Datuk dgn penuh ihsan! Hahaha Datuk Ahmad: (cuba menolong calon PTD tu) berapa bidang tugas PTD yg En. Rahim tau? Calon PTD: 8 Datuk (smbil menyenaraikan 1 persatu) Datuk Ahmad: Hah! Itu yang sepatutnya En. Rahim ckp awal2 tadi, MENGGUBAL dasar. kat Parlimen kerajaan membuat undang2 bukan? Datuk Ahmad: Bagaimana En.Rahim? Calon PTD: Maafkan saya Datuk, saya cuba lagi sekali (smbil memberikan hujah barunye...) Selesai dgn Datuk, Tuan Ayouf pulak menyoal aku... Antara soalan Tuan Ayouf (in English and his comm skills SUPERB! Excelolent english dia) (Aku translate in Malay ye haha) 1) Encik Rahim minat apa? Ekonomi? Politik? General issues? (so aku terus la jwb POLITIK sir! aku harap dia tanya pasal politik Perak coz isu tu tgh hot gila skang, tapi...) 2) Senaraikan dasar2 luar Presiden baru Amerika Syarikat Barrack Obama (aku terus telan air liur! tapi gorenggggggggggg) 3) Pada pendapat aku, apa setiausaha negara US Hillary Clinton buat kat China skang? (telan air liur lagi! tapi gorengggggggggg dgn englisg tunggang langgang.) 4) Apa pula yang bakal dibuat beliau (Hillary) di Middle East next month?? (aku gorengggg dgn english aku yang dah mmg *(&(*^*&%^!!!!) Lepas tu, Datuk Ahmad tgk jam, beliau minta aku buat conclusion.. Datuk Ahmad: Apa sumbangan yang boleh diberikan oleh En.rahim sekiranya terpilih menjadi seorang PTD? (aku dah prepare so aku terus jwb 5 points. Nampak Datuk puas hati) Datuk Ahmad: Mengapa saya harus pilih En.Rahim? Datuk Ahmad: Ada apa2 soalan utk kami? Calon PTD: Jwb satu persatu dgn tertib tp byk goreng! Dan... Datuk Ahmad: Terima Kasih, itu saje... Calon PTD: Terima Kasih Datuk, Tuan (smbil salam kedua2 panel dan memberikan senyuman yang penuh bermakna!) Lastly, (aku keluar bilik dan tgk jam lebih kurang pkul 1.05 ptg! xsedar masa berjalan!) Aku mmg xberapa yakin boleh lepas tahap ni, AKU PERCAYA KALAU ADA REZEKI, AKU JD PTD TAHUN NI, kalo tak aku cuba lagi TAHUN NI! tu pon kalau lepas exam bulan lepas yg aku amek last month! Kawan2, doakan aku Lepas Interview PTD dan dpt berkhidmat dgn kerajaan as a PTD this year! nanti kalo aku jd PTD, meh aku sain luluskan ape kontrak korg eh, anak2 nak biasiswa ke (ahaks!) tapi yg LEGAL je la! hehe Sekian, terima kasih. Salam Ukhwuah, AROS

March 9, 2009

Selamat menyambut Maulidur Rasul

Photobucket Marilah kita semua panjatkan selawat kepada junjungan besar Nabi Muhammad S.A.W. Setiap tahun kita memperingati Hari Keputeraan Junjungan Besar Nabi Muhammad s.a.w dengan mengadakan beberapa acara seperti perarakan, ceramah, anugerah dan sebagainya. Melalui majlis ini kerajaan berharap masyarakat Islam dapat mengingati perjuangan Rasulullah saw. Kita ummat Islam hendaklah menjadikan Rasulullah saw sebagai uswah hasanah (contoh teladan yang baik) dalam kehidupan kita sebagai khalifah Allah di mukabumi ini.

2. Allah swt berfirman dalam surah al- Ahzab ayat 21 :

لقد كان لكم في رسول الله أسوة حسنة

Bermaksud:

“ Demi sesungguhnya, adalah bagi kamu pada diri Rasulullah saw itu contoh ikutan yang baik “

Rasulullah saw bersabda :

إنّما بعثت لأتمّم مكارم الأخلاق

Bermaksud:

“ Bahawasanya aku diutus Allah untuk menyempurnakan keluhuran akhlak ( budi pekerti yang mulia ).” marilah kita gunakan kesempatan untuk menyambut Maulidur Rasul ini dengan melipatgandakan usaha dan ikhtiar agar segala permasalahan dapat diselesaikan. Tanggungjawab kita bersama ialah untuk berdoa dan menghindarkan diri kita daripada sikap-sikap negatif seperti tamak haloba, rasuah, pecah amanah, hilang sabar dan sebagainya. Apa yang lebih penting adalah kita menggunakan peluang yang ada untuk terus mempertingkatkan daya kreativiti kita untuk memajukan agama, bangsa dan negara kita. Diolah Oleh Mohd Zulhafiz Temizi

March 8, 2009

Ketagihan Internet

Yang mana aku bold, ada kena mengena dengan aku

1. Ketagihan seks siber cenderung melawati laman web porno, chatting room berkaitan seks dan lain-lain -- saya bukan gila seks
2. Ketagihan hubungan siber keinginan yang kuat untuk berhubung sama ada melalui email, chatting, diskusi dan sebagainya
3. Ketagihan maklumat mudah dipengaruhi oleh laman-laman web berunsur ehwal semasa, pencarian maklumat dan pengkalan data
4. Ketagihan komputer terpengaruh dengan peralatan teknologi perkomputeran, ciri-ciri komputer cip dan kad, sistem bunyi dan lain-lain
5. Ketagihan permainan komputer mudah lalai akibat taksub bermain permainan komputer sehingga sukar berhenti -- im not a gamer petanda-petanda lain
1. Lebih banyak menghabiskan masa di depan komputer berbanding biasa atau melebihi keperluan penggunaan yang sewajarnya --- aku layan internet almost 12 jam sehari
2. Masa untuk melayari internet semakin bertambah dan menjejaskan peranan sebagai seorang individu, pelajar, atau pekerja dan juga menjejaskan tahap produktiviti dan kesejahteraan hidup yang biasa ---- mungkin
3. Berasa kurang yakin atau gagal untuk mengawal diri dari pengaruh internet --- sehari tanpa www, hidup rasa kurang lengkap
4. Semakin kurang tumpuan kepada penjagaan kesihatan diri dan pembahagian masa sewajarnya berbanding biasa -- malas jogging, lambat gi mandi.
5. Muncul tekanan perasaan seperti marah, kecewa dan sedih yang berkaitan secara langsung dengan komputer dan internet dan mulamengasingkan diri dari masyarakat --- nak hubungi saya? sila e-mail. internet down? AARGGHHH!
6. Wujud rasa bosan atau bimbang dan cemas yang keterlaluan jika tidak melayari internet untuk jangka masa tertentu --- skali lagi, tanpa WWW dalam sehari, hidup tak lengkap
7. Penggunaan internet yang mengakibatkan kemarahan atau gangguan kepada orang lain seperti ibu bapa, suami atau isteri dan boleh menyebabkan pertengkaran. --- internet down? AARGGHHH! what? you dont have internet? then? how you communicate?use smoke? -- microprocessor --

March 7, 2009

Our Life Span Only 75 Years -- So Why Sombong?

Rakan-rakan rancak disitu... Aku pernah bekerja sebagai sukerelawan perpustakawan di library Shah Alam masa form 1 until form 3. every week, without fail, aku akan ke library. aku suka libry, even masa di utp, aku lebih2 suka sebab library yang best. kalo kat usm pun, tempat paling aku suka, library. kat library usm, wani akan tulis thesis dia, aku cari buku untuk baca. even time aku sekolah teknik, tiap2 ari time rehat, aku akan lepak library sekolah (aku tak tahu pun camna rupa kantin sekolah teknik aku). aku sukakan buku. Keja kat library Shah Alam upahnya tak banyak, hanya RM5 untuk 4 jam. Cukup untuk tambang bas pegi balik umah n minum petang. bukan duit yang aku nak, tapi suasana library. Mengingat kembali time aku keja library, ada satu hari, semua kakitangan library ke PWTC sebab ada pesta buku. tinggal 2 orang kakitangan, sorang jaga kaunter buku pinjam n sorang lagi jaga kaunter pulang. termasuk aku, ada 3 orang kerja ari tu. kebetulan, ari tu orang ramai. keja jadi banyak n lambat sebab ada hanya 3 orang keja. oleh sebab orang yang keja tak ramai, keja jadi lambat. tiba-tiba ada sorang pakcik, umur dalam lingkungan lewat 50-an tengking kat kami bertiga. 1 library yang sunyi sepi dengar suara pakcik ni. pakcik ni marah sebab kami buat keja lambat. ye mmg kami buat keja lambat sebab tak cukup kakitangan, tapi apa yang aku nak ketengahkan adalah cara pakcik ni marah kat kami. "BUAT KEJA DAH LA LAMBAT, SAYA NAK CEPAT NI! AWAK SEMUA TAHU TAK SAYA ADA SYARIKAT BESAR KAT SUBANG JAYA? SAYA BIG BOS! CEPAT LA SIKIT. NI BUDAK NI, BUAT KEJA LAMBAT! SAYA ADA SYARIKAT BANYAK KAT SUBANG JAYA AWAK TAU?!" Bila aku dah besar, aku tertanya2 balik. kenapa pakcik tu sombong dengan harta dan rezeki yang diberikan kepadanya oleh ALLAH? bukankah lepas roh dicabut hanya 3 benda saja bleh dibawa ke sana? 1) Amalan yang baik 2) Ilmu yang berguna 3) Anak-anak yang soleh dan solehah semua kita akan masuk ke liang lahad. kenapa sombong? rakan-rakan, kita hidup didunia ni tak lama. purata manusia zaman sekarang hanya hidup 75 tahun. hanya sekelip mata jika dibandingkan dengan masa ALLAH. Kenapa masih lagi ada yang sombong dengan jawatan, pangkat, kekayaan, harta yang diberi olehNya? kita dalam lingkungan 25 tahun dah hidup. dah abih 1/3 life span kita di dunia ni. ada lagi 50 tahun ja lagi nak hidup didunia ni. stil mau sombong ka? -- microprocessor --

March 6, 2009

Life @ P2..part 1

Congrats matpit..hang dpt pi intebiu kt F-Secure..harap2 hang lagi secure la kt sana...hahaha.. 1st day aku masuk kt dept aku cam pening je tgk...sume org tgk bz jgk time tu..smpi ada yg tak perasan aku masuk haritu termasuk la bos aku...cess..time aku masuk jgk la depa dok renovate opis..da tak pakai cubical yg dulu2 tu yg cam kotak2 tu...depa pakai daihatsu punya style..yg paling tak bes tmpt aku kt dpn pintu..sbb tu cam susah sket la nk bukak rancakdisitu nih..hahaha..satgi org tgk plak apa yg aku buat...takpelah..aku harap nanti dpt la tukaq tmpt lain..opis aku kt RnD under Technical Administration dept..aku ni mcm IT dept kt RnD lah..cover utk RnD jer..utk p2 depa ada IT dept sndiri..sory la geng..aku takleh amek gambaq opis aku..tapi mcm aquarium jgk la dok skali ngn bilik server..bilik kecik kt dlm engineering design dept..nk masuk kena ada access card..kira mcm pulau je la.. Oklah..2nd day plak aku terus pi RnD induction...masuk kelas la plak..terkejut jgk aku tgk ada 27 org budak aku..kira aku last intake la..depa tunggu aku masuk baru buat Induction..hehe..ada yg da 6 bln..kira aku la paling baru..2 hari je terus pi induction..dlm 27 tu, aku sorang je exec..yg lain sume eng..mcm2 section ada..mostly fresh grads la..ada yg dari jepun,US,germany,Australia,UTP pon ada gak sorang..haha..kira 2 org la termasuk aku...bangga jgk la...ada gak geng..Time induction mmg bes..2 minggu lebih..blajaq la dari 1 section ke section yg lain..1st tu kt eng design..blajaq teori je lah..sume part body ngn interior skali...pening jgk la aku..sume engineering punya subject je..tapi takpe..aku wat2 paham jer..tanak malukan nama utp..hahah..kt sini depa design pakai CATIA n CAELUM...tapi bnyk pakai catia yg ada toyota function..aku tak reti jgk guna menatang tu..tau tgk je la..haha.. Adeh..penat plak menaip..bos aku dah jeling2 da nih..takpe2..aku cover smbil wat keje(konon2 wat keje)...aku shortcut je la cite aku ek..selama 2 minggu tu part yg paling bes skali kt Styling section..tmpt ni mmg secure abes la..even aku org RnD pon takleh masuk..tapi time ni je la aku 1st n last masuk...sini la tmpt depa design keta yg myvi ade kaler2 pelik tu depa ni la yg buat..bumper yg cam ntah pape tu pon depa jgk la yg design..start ngn sketch smpi la wat clay model n siap smpi real keta...time trening sume kena lukis keta sendiri...aku yg tak pandai lukis nih pon terpaksa la lukis jgk..aku lukis mpv..haha..malu la ngn scan tunjuk kt hangpa..lukisan aku buruk...yg tu pon aku tiru bdk sebelah jgk..takdak idea lukis keta..lukis org lidi aku pandai la..pas siap sume...pi kt styling studio plak...dok main ngn clay..aku ingat senang nk wat keta pakai clay..susah gak la nk bentuk dia...last2 sume dok buat benda lain je..tak jd wat keta..ada yg wat orang la..mouse la..rumah la..hahaha..aku buat kapal terbang je..haha... Oklah 2nd last day aku trening kitorang masuk kt Testing n Experiment section plak..kt sini bnyk part depa test..engine test,sume part kt body,noise test,endurance test..mcm2 lagi la..time ni depa tgh test mpv baru tu..dpt jgk la merasa dok dlm mpv tu..tapi time dia stop la..hahah...ptg plak tester2 tu sume ready ngn 6 bijik avanza bwk kami ronda kt test track..aku dok blkg skali...rasa cm nk termuntah gak la naik ngan driver2 tu...sume track depa bwk..kalo keta aku jgn harap la nak lalu jln camtu..kompem mcm2 bunyi dengar kt body keta..haha.. Last day RND induction...dpt jgk la keluar dr p2 jap...ada vendor visit..aku ingat dpt la pi jauh2..skali dkt je...dlm 40minit jgk la dari p2..kilang wat radio utk p2 kt rawang..takpelah..pi sana yg paling bes mkn2 je lah..hahaha..yg lain tu sume cam biasa la masuk kilang..tgk minah kilang..tu je lah...oklah setakat ni je update dari aku...nanti aku smbung lagi... End of part 1 MIA

Tukang Kapak, Mungkar dan Nakir

Tukang Kapak, Mungkar dan Nakir Al-kisahnya seorang jutawan telah menulis satu wasiat -barang siapa yang dapat menjaganya di dalam kubur setelah beliau mati nanti akan diwarisi separuh dari harta peninggalannya. Lalu ditanya pada anak-anak semua adakah mereka sanggup menjaganya di dalam kubur nanti. Lantas menjawab anak, mana mungkin kami sanggup menjagamu wahai ayah kerana pada masa itu ayah sudah pun menjadi mayat. Selang keesokan dipanggil semua adik-beradiknya dan beliau berkata, "Wahai adik-adikku sekalian sanggupkah kamu menjaga akan daku setelah aku mati nanti bersama selama 40 hari di dalam kubur yang kuhias indah seperti banglo mewah ini dan aku juga akan memberi setengah daripada harta ku kepada di antara kamu yang sanggup bersamaku." Adik-adiknya pun menjawab, "Wahai abangku, adakah engkau sudah gila mana mungkin manusia sanggup bersama mayat selama itu di atas bumi inikan pula di dalam tanah." Lalu dengan sedih jutawan tersebut membawa diri ke kamarnya. Beliau masih bertegas dengan hajatnya yang ingin ditemani di dalam kubur nanti apabila beliau sudah mati nanti. Dipanggil setiausahanya supaya diwar-warkan di dalam akhbar dan media akan wasiatnya itu. Akhirnya sampai jugalah hari di mana jutawan tersebut kembali ke rahmatullah. Kuburnya dihias indah dan digali seperti sebuah banglo di dalam tanah yang mempunyai kemudahan harian selama 40 hari. Pada waktu yang sama seorang Tukang Kapak yang sangat miskin telah mendengar akan wasiat tersebut lalu diberitahu kepada isterinya apakah dia perlu mengambil kesempatan ini untuk menjadi kaya. Isterinya berkata, “Wahai suamiku, apalah sangat menjaga mayat tersebut selama 40 hari dibandingkan kerja-kerjamu di dalam hutan bertemu harimau dan hantu bajang ketika menebang kayu. Lagi pun makanan disediakan. Tukang kayu tersebut dengan tergesa-gesalah ke rumah jutawan tersebut untuk memaklumkan kepada waris jutawan tersebut akan niatnya. Keesokan harinya dikebumikanlah jenazah jutawan tersebut walaupun mendapat bantahan dari orang-orang yang tahu akan agama. Si Tukang Kapak tu pun ikut sekali turun ke dalam tanah bersama kapaknya. Setelah tujuh langkah para hadirin meninggalkan tanah perkuburan maka datanglah Mungkar dan Nakir ke dalam kubur tersebut. Si Tukang Kapak yang tahu sedikit pasal agama menyedari akan siapa yang hadir itu pun menjauhkan diri dari mayat jutawan tersebut. Terdetik di fikirannya bahawa sudah tiba masanya jutawan tersebut akan disoal oleh Mungkar dan Nakir. Tetapi sebaliknya yang berlaku, Mungkar dan Nakir telah menuju ke arahnya dan lalu berkata. Apa yang kau buat di sini? Aku menjaga mayat tersebut selama 40 hari untuk mendapat setengah harta wasiatnya. Apa harta yang kau ada sekarang? Aku cuma ada sebatang kapak ini sahaja untuk mencari rezeki. Dari mana kau dapat kapak ni? Aku membelinya. Lalu hilanglah Mungkar dan Nakir di hari pertama di dalam kubur tersebut. Hari kedua di tanya pula, apa yang kau buat dengan kapak ni? Aku menebang pokok untuk dijadikan kayu api untuk dijual. Hari ketiga di tanya lagi pasal kapak tersebut pokok siapa yang kau tebang dengan kapak ni? Kat hutan mana ada orang punya pokok. Adakah kau pasti? Lalu hilang lagi Mungkar dan Nakir hari ke empat. Adakah kau potong pokok tersebut dengan kapak ini ukurannya dan beratnya sama untuk dijual? Aku potong cincai-cincai je, mana boleh ukur sama rata lalu hilang dan muncul Mungkar dan Nakir tersebut selama 39 hari dan soalannya tetap sama berkisarkan kapak tersebut. Di hari terakhir yang ke 40, datanglah Mungkar dan Nakir sekali lagi bertemu dengan Tukang Kapak tersebut. Berkata Mungkar dan Nakir hari ini hari terakhir aku bersamamu buat seketika tapi aku akan bertanya pasal kapak ini. Belum sempat Mungkar dan Nakir menyoal beliau, si Tukang Kapak tersebut telah melarikan diri ke atas dan membuka pintu kubur tersebut.lalu di perhatikannya begitu ramai orang sudah menantikan kehadirannya untuk keluar dari kubur tersebut. Si Tukang Kapak tersebut dengan tergesa-gesa keluar dan meninggalkan mereka semua dan sambil berkata ambillah korang semua harta tersebut dan aku tidak menginginkannya lagi. Sesampai di rumahnya lalu si isteri berkata wahai suami ku, di manakah setengah harta peninggalan jutawan tersebut. Maka jawab si Tukang Kapak. Aku tidak mahukannya lagi. Sedangkan harta aku yang ada kat dunia ini hanya kapak. Tapi apa yang di soal Mungkar dan Nakir selama 40 hari semuanya hanya pasal kapak ini. Apa akan jadi sekiranya harta aku begitu banyak. Bagaimana dapat aku menjawabnya. --------------------------------------------------- If you want something, you just go for it.. if you get it, you won.. but if you don't get it,you don't lost at least you have tried.. it's never a shame to lost after trying.. but it is a shame if you lost without trying.. sit back..and thinks about my words.. and you will know.. that I'm not lying" "

March 5, 2009

Aku dpt p interview kat F-Secure

Aku dpt pggilan p interview kat F-Secure, satu company dgn Jep, tp lain2 dept... Dear Mohd Zulhafiz Thank you for your application for the position of Quality Engineer We are pleased to invite you for an interview as follows:- Date and Time: 24nd March 2009 at 2.00pm Venue: F-Secure Corporation (M) Sdn Bhd | Suite 2A-5-2 Plaza Sentral | Jalan Stesen Sentral 5 | 50470 Kuala Lumpur kalu dpt.. mmg aku kena dok KL la.. nak try ubah angin plak...maybe kena lebih berhati2dalam berbelanja...ahahahha... doakan yg terbaik buat ku... btw.. thanks to Jep, sbab forward kan resume aku kat management oleh - Matpit

Bacaan Santai - Mahathir oh Mahathir

Peringkat Awal Pemerintahan Masih terbayang difikiran ini ketika era awal pemerintahan beliau dahulu apabila beliau memperkenalkan pebagai slogan yang indah-indah... Antaranya 'Bersih-Cekap-Amanah', 'Dasar Pandang ke Timur', 'Penerapan Nilai-Nilai Islam' dan apabila ada perselisihan faham dengan British beliau memperkenalkan 'Buy British Last'. Memang beliau adalah wira dunia ke tiga. Beliau juga bertanggungjawab mengseragamkan waktu antara Semenanjung dan Malaysia Timur. Singapura juga mengikuti jejak langkah beliau. Selain itu beliau juga memperkenalkan 'Punch Card' yang kemudiannya dipopularkan oleh Allahyarham Sudirman. Begitu juga dengan tanda nama semasa bertugas. Semua rakyat gembira mempunyai Perdana Menteri seperti beliau. Satu fenomena yang tak pernah diduga... Peringkat Pertengahan Beliau ketika ini banyak mengadakan lawatan ke seluruh dunia. Beliau adalah 'Pakar Jualan Malaysia'. Banyak teknologi baru dibawa masuk ke Malaysia. Bermula era Malaysia memiliki kereta nasional sendiri. Syarikat-syarikat kerajaan diswastakan. Malaysia mula dikenali sebagai negara industri dan tidak lagi negara pertanian seperti sebelum ini. Malaysia mula menjadi tuan rumah bagi acara-acara antarabangsa seperti Persidangan Negara-negara Commonwealth (CHOGM), Menganjurkan Dailog Antarabangsa Langkawi, G17 dan pelbagai acara lagi. Beliau juga memulakan projek mega seperti Menara Kuala Lumpur, Menara Petronas, Litar Sepang, Putrajaya, Lapangan Terbang Antarabangsa Sepang, Monorel, Jambatan Pulau pinang dan pelbagai projek mega. Rakyat menjadi semakin bangga.. dan merasakan betapa bertuahnya mempunyai seorang Perdana Menteri yang mampu memandang jauh ke hadapan.... Peringkat Akhir Apabila terlampau lama ditampuk kuasa... beliau menjadi semakin lupa diri. Manakan tidak beliau sentiasa dikelilingi oleh kaki ampu. Akhirnya beliau percaya dengan mainan syaitan bahawa setiap tindakan yang beliau lakukan adalah 'betul semuanya'. Orang lain apa tahu. Setiap tindakannya yang salah tiada siapa berani betulkan termasuklah ulamak upahan di sekelilingnya. Akhirnya beliau makin sesat apabila menguruskan wang negara bagaikan wang sendiri. Maka apa yang halal di awal pemerintahan telah bertukar menjadi haram. Bila memakan makanan haram hati beransur ansur menjadi gelap dan akhirnya tindakan yang tidak betul akan nampak betul. Beliau ingin menguasai seluruh Malaysia. Kuasa raja diturunkan begitu juga bidang kehakiman. Raja-raja dihina dan para hakim dipecat, royalti petroleum Terengganu dinafikan, sekolah agama rakyat ditutup dan apa-apa sahaja yang dikira menggugat beliau akan menerima padahnya walaupun timbalannya sendiri. Akhirnya jadilah Mahathir seorang diktator tanpa disedari. Ketika ini nabi pun sanggup dihina. Fitnah menjadi mainan. Pembunuhan ulamak di Memali menjadi halal. Rasuah bermaharaja lela. Tapi siapa berani melawan. Hinggakan apabila digelar Maha Firaun pun masih ada lagi ulama upahan berani mengatakan inilah Firaun baik. Walhal Firaun adalah antara makhluk yang dilaknat sampai hari kiamat. Lihatlah betapa angkuhnya orang yang bernama Mahathir ini. Hinggakan di akhir tampuk kuasa beliau membuat keputusan menyerahkan kuasa kepada Abdullah Badawi yang dikira boleh dijadikannya sebagai pak turut. Yang senang diperkotak-katik walaupun beliau tidak lagi menjadi PM. Itulah sangkaan beliau. Tetapi dengan kehendak Allah semuanya jadi terbalik. Abdullah bukan sahaja melawan tokey tetapi meracau dan merapu entah ke mana hingga menjadikan kredibiliti Mahathir yang melantiknya turut terjejas dengan teruk. Maka pada hari ini lihatlah wahai rakyat Malaysia sekelian apa yang terjadi kepada manusia yang paling digeruni pada suatu ketika dahulu. Beliau bukan saja hilang kehormatan diri malah semakin tersisih dari masyarakat. Itulah yang dinamakan hukum karma dari Allah swt kepada umatnya yang sombong semasa di dunia. Banyak kemusnahan jangka panjang yang telah dibuatnya semasa era pertengahan dan penghujung pemerintahannya. Tetapi berapa ramai yang mengambil iktibar dari apa yang berlaku? Sangat sedikit... kerana manusia lebih sayangkan harta dunia dan takutkan mati...

March 4, 2009

Suami Mithali Idaman Isteri

SEBAGAI lelaki, pernahkah terfikir untuk menjadikan diri sebagai orang dikagumi? Bukan saja memiliki perawakan menarik tetapi hadir dalam satu pakej yang penuh kesempurnaan sehingga menjadi teladan kepada semua - disayangi isteri, dihormati anak-anak, disanjung keluarga dan sekali gus berjaya dalam kehidupan dunia akhirat? Kalaulah anda belum berpunya, pasti ramai yang bakal menjadi pemujanya. Namun berusahalah menjadi lelaki yang sempurna dan cuba memenuhi apa yang diinginkan wanita. Jika anda mengidam mendapat pasangan yang memenuhi segalanya, tidak salah sekiranya mencuba untuk menjadi lelaki yang sesempurna mungkin. Berikut adalah petua bagaimana hendak memenuhi aspirasi berkenaan dan anda mungkin mampu memenuhinya jika piawaian yang anda ada menepati apa yang dicari golongan hawa. Pastinya jika ciri itu ada pada diri anda, tentunya anda lelaki paling bahagia di dunia ini kerana mampu memenuhi kehendak masyarakat, agama dan meletakkan kesempurnaan diri pada tahap yang sewajarnya. Marilah kita selidiki kalau ciri-ciri atau petua yang dititipkan ini ada pada diri anda atau sememangnya ia sifat semula jadi anda. Tentu anda bakal diburu oleh wanita mendambakan lelaki seperti dimaksudkan. 1. Pasang niat dan berdoa untuk menjadi suami terbaik. Tanpa berniat dan berdoa anda tidak mungkin jadi suami yang cemerlang. Ramai suami terlupa mengenai hal ini. 2. Jika sudah mendirikan rumah tangga, bersyukur kerana mempunyai pasangan. Yakinlah isteri anda pasangan terbaik yang Tuhan tentukan untuk anda. Ketentuan Tuhan adalah yang terbaik. 3. Suami 'mithali' menjadi kebanggaan isteri. Pastikan anda membentuk sifat positif dan istimewa.. Cuba tanya diri apakah sifat atau amalan yang boleh dibanggakan isteri anda. 4. Pastikan anda ada masa untuk berbual dengan isteri setiap hari. Semua isteri bahagia apabila dapat berbual dengan suami. Berapa minit yang anda luangkan untuk berbual dengan isteri setiap hari? 5. Setiap hari pulang dengan senyum dan bersemangat. Apabila suami tersenyum, isteri dan anak-anak akan bahagia dan rahmat Tuhan akan turun. Senyumlah apabila sampai ke rumah. 6. Pastikan anda bergurau senda dengan isteri di dalam kenderaan semasa dalam perjalanan ke tempat kerja ataupun ke mana sahaja. Ramai suami membazir masa dengan membisu semasa di dalam kenderaan. 7. Telefon isteri ataupun hantar SMS sekadar untuk menyatakan yang anda sayang ataupun rindu pada isteri. Isteri anda akan berasa seronok dan bahagia apabila mendapat panggilan ataupun mesej tersebut. 8. Hiburkan hati isteri anda dengan bercerita, buat lawak atau gurauan yang mesra. Setiap gurauan mengubat hati isteri dan mengeratkan hubungan suami isteri. 9. Amalkan makan bersama setiap hari. Berbual mesra dan nasihat menasihati semasa makan. Amalan ini akan menarik hidayat Tuhan dan mengeratkan hubungan. Elakkan berbual perkara yang melalaikan semasa makan. 10. Ajak isteri mandi bersama sekali sekala. Bergurau senda semasa mandi bersama adalah sunnah yang dapat mengeratkan hubungan suami isteri... 11. Bantu isteri melakukan kerja rumah. Ini adalah sunnah yang dapat meringankan beban isteri, mengeratkan kasih sayang dan membahagiakan pasangan anda. 12. Amalkan mesyuarat keluarga sekerap mungkin. Amalan bermesyuarat menarik hidayat Tuhan, mengeratkan hubungan dan menyelesaikan banyak masalah. 13. Pastikan penampilan anda anggun, kemas, bersih, wangi, sihat dan ceria. Ramai suami inginkan isteri yang mengancam, tetapi mengabaikan penampilan diri sendiri. Mana adil ? 14. Didik isteri dengan memberi nasihat dan peringatan secara hikmah. Jadikan tindakan dan amalan anda sebagai contoh teladan yang cemerlang. Elakan cakap tak serupa bikin. 15. Berikan nafkah kepada isteri mengikut keperluan keluarga dan kemampuan suami. Ramai suami mengabaikan nafkah kerana isteri bekerja. Ramai suami yang kedekut dan berkira. Ini menyebabkan isteri derita dan rumah tangga terancam. 16. Jadikan penawar hati kepada isteri. Ambil berat keperluan, kemahuan dan peka kepada emosi dan situasi isteri. Isteri yang bahagia membentuk keluarga sejahtera... 17. Sentiasa taat kepada semua perintah Tuhan dan memastikan keluarga juga patuh kepada Tuhan. 18. Suami mithali sentiasa menyimpan rahsia isteri. Ramai suami secara sengaja ataupun tidak sengaja menceritakan keburukan isteri kepada orang lain. Ini wajib dihentikan. 19. Muliakan keluarga isteri seperti keluarga sendiri. Ada suami yang membeza-bezakan antara keluarganya dan keluarga isteri. Ada suami memusuhi keluarga isteri. Anda bagaimana? 20. Bentuk sifat cemburu yang positif. Cemburu tanda beriman, sayang dan endah. Suami yang tidak cemburu adalah dayus. Isteri amat suka apabila suaminya ada sifat cemburu. Dia rasa dihargai. 21. Jadilah suami yang pemaaf. Syurga isteri di bawah tapak kaki suami. Maafkanlah isteri setiap malam sebelum tidur supaya rumah tangga bahagia dan isteri mudah masuk syurga. 22. Tegur kesilapan isteri dengan hikmah dan kasih sayang. Isteri merajuk bukan sebab ditegur tetapi cara ditegur yang kasar. Apabila suami kasar, isteri jadi takut, bingung, hiba dan memberontak. 23. Gunakan Nabi Muhammad s..a.w sebagai 'role model'. Hidupkan amalan sunnah dalam rumah tangga. Sebut nama rasul apabila mendidik dan menasihati keluarga bagi mendapat hikmah. 24. Mendahulukan keperluan isteri daripada orang lain.. Ini adalah tertib memberi khidmat. Ramai suami yang melebihkan orang lain daripada isterinya. Elakan kesilapan ini. 25. Suruh isteri dirikan sembahyang dan ibadah lain. Apabila berjauhan, telefon atau SMS bagi mengingatkan sembahyang. Wasiatkan isteri untuk sembahyang fardu dan sunat. Buat pesanan ini sehingga suami meninggal dunia. 26. Cintai isteri sepenuh hati... Cintai tanpa syarat, bertambah mengikut usia, penuh kemaafan, memberi tenaga, tidak pernah sengsara serta berteraskan iman dan takwa. 27. Sentiasa berubah secara positif. Sebelum cuba ubah isteri dan keluarga, ubah diri dulu. Apabila suami berubah, keluarga akan turut berubah. Apabila suami cemerlang, isteri akan gemilang. 28. Pamer keprihatinan yang tinggi terhadap keluarga. Ramai suami tidak ambil kisah dengan keluarga mereka. Cuba tanya apa lagi khidmat tambahan yang patut diberikan kepada keluarga. 29. Pamer kematangan yang tinggi. Orang yang matang tenang, sabar, waras, bijaksana, dapat membuat keputusan dan cekap menyelesaikan masalah. 30. Memuliakan semua perempuan bukan sekadar isterinya. Ramai lelaki cuba hormat wanita tertentu sahaja. Ramai isteri yang kecewa terhadap suami yang menghina atau tidak hormat sebarang wanita termasuk pembantu rumah. -- di copy paste oleh bakal suami -- -- microprocessor --

Berita dari palestin

Untuk renungan semua Salam, Semalam Razali Awang, pemberita TV3 yg pergi ke Gaza baru-baru ni, datang ke my company tu share his experience. Persatuan Islam Pekerja yg anjurkan. Razali ni tiap kali dia bercerita, mesti tersekat2 sebab dia kata dia tak dpt lupakan pengalaman yg dia akan kenang smpai mati. I ada things yg nak share yg buat I tak boleh tido mlm tadi: Mesir Razali kata ni Firaun modern. Nama je Islam tapi dah very secular. Sanggup kencing di dinding2 masjid. Mesir sekat sempadan ..the only way ke Gaza. Makanan dan ubatan2 sume rosak kat sempadan Mesir-Gaza. Sempadan Gaza and Mesir is 14 km long. Kalau lah tak de sekatan, rakyat Palestine takkan kebuluran... "Mesir lebih rela bersempadan dgn Israel drp bersempadan dengan Hamas!" ? Apa punya manusia ni, kata Razali Awang. Khutbah Jumaat di Mesir mengharamkan khutbah mengenai keganasan di Gaza. Razali btau rakyat Palestin yg dia interview, kat Malaysia tiap Jumaat kami bacakan Qunut Nazilah dan bersolat hajat demi kesejahteraan rakyat Palestine. Berapa banyak checkpoint dia kena lalui kat Mesir.tapi dgn pertolongan Allah SWT lepas pulak..tapi perit nya..yg mintak rasuah.charge naik bas 500 meter is RM70!!! Memang sekutu kuat Amerika and Israel. (Eee.tak ingin hantar anak gi Al Azhar..lebih baik hantar ke negara Islam lain..UIA pun dah bagus!!!) Gaza (Palestine) Terbahagi kepada 2 ? Hamas dan Fatah.Belah Fatah ada kasino! Kata wartawan dari Belgium dan Itali, the best strawberry in the world comes from Gaza! Imam Shafie lahir di sini (sebak pulak bila dengar yg ni). Razali kata rakyat Palestine sgt berpegang teguh kpd ajaran Islam dan mazhab Shafie. Org Palestine sgt baik dan friendly as compared to other Arabs esp yg kat Mesir tu.. Moyang Rasulullah SAW dikebumikan dia sini (lupa nama ..tapi dia mention Hashim..) Beautiful country, iklim Mediterranean ..boleh kalahkan Los Angeles kalau tak kerana peperangan..!!!) Hamas Memang kalangan yg rela mati sebab mati syahid. Rela mati anytime. Bila bersalam perpisahan dengan Razali dia org ucap "Kalau anda dtg lagi ke sini, adakah kita akan bertemu lagi".like they know they can die anytime. Tulang2 yg melekat kat dinding bangungan rosak, tak busuk walau dah berminggu! Mayat tak reput langsung, bila kubur dibedil oleh Israel.punyalah jahat manusia, kubur pun nak bedil konon tempat simpan senjata. Hamas ada 25,000 org..tak de senjata canggih tapi yg mati hanya 100 lebih je!! Hamas ni beroperasi di bawah tanah and they are everywhere. They operate in small groups. Isteri kepada yg mati syahid, hanya ada satu misi, utk berperang dan mati syahid supaya dapat jumpa suami semula di syurga. Bagi mereka, kanak2 yg mati berada di sisi Allah SWT. Menurut seorang ibu yg anak nya mati syahid, hari ni sorang mati, esok lahir lagi seorang bayi.. Israel Memang pengecut sebab tak berani perang one to one ngan Hamas. Kat darat hanya duduk dlm kereta kebal. Pastu serang ngan bom pintar, bom fosforus dari jarak jauh. Dia org tau Hamas ada penembak tepat! So, depa takut nak turun dari kereta kebal. Kereta kebal Israel musnahkan tanaman seperti anggur dan pokok zaitun sebab tanaman ni makan masa bertahun nak tumbuh balik. Biar rakyat Palestine kebulur dan tak de sumber pendapatan. Semua resolusi PBB, satu pun Israel tak ikut!!! Ada back-up besar lah katakannn... Rakyat Palestine Sedih Razali tengok dia org rebus rumput sebab dah tak de makanan. Kanak2 tiada cita-cita lain selain dari ingin menjadi pengebom berani mati kerana trauma melihat ahli keluarga dibunuh di depan mata sendiri! Di hospital, pembedahan, jahit kulit ke apa ke.terpaksa dibuat tanpa bius. Sebab ubat dah tak de. Razali kata tak tahan dia tengok budak2 menjerit2 kesakitan bila kepala di jahit! Dia jugak pergi sendiri ke dewan bedah yg telah dibedil dgn bom fosforus ..sebelum serangan ada few doctors sedang bedah pesakit..Razali kata tak de apa yg tinggal ..semua dah jadi abu!!! Ada la nampak serpihan tulang sikit2 here and there.Fosforus ni dia hancurkan kulit dan tulang.Nauzubillah. Ada banyak lagi..but too long to write. Razali Awang memang volunteer nak pergi ke Gaza...So, inilah yg diceritakan oleh beliau. Satu lagi antara pembekal rifle ke Israel selain dari USA is negara jiran kita ni ha...yg paling dekat...SINGAPURA! So Razali kata kalau kita shopping kat sana mcm kita sokong Israel. So friends, kita terus doa dan berdoa utk keselamatan saudara Islam kita di mana jua mereka berada.. Wasalam. Mohd Kamil Yusoff, Ph.D Associate Professor / Head Department of Environmental Sciences Faculty of Environmental Studies Universiti Putra Malaysia 43400 UPM SERDANG, MALAYSIA Copy paste oleh Matpit Semoga Mohd Zulhafiz success selalu.. Aminnn....

March 3, 2009

Hargai ISTERI anda...

Hargailah isteri anda...... Mulianya seorang isteri disisi Allah... Dan betapa berharganya wanita yang bergelar isteri ini pada keluarga, suami dan anak-anak Rugi dan binasalah suami-suami yang tidak menghargai isteri mereka "Biarlah buruk mana isteri anda, sayangilah mereka...... Beruntungnya seorang wanita yg ada rahim ini ialah dia bekerja dengan Tuhan... jadi 'kilang ' manusia.. Tiap-tiap bulan dia diberi cuti bergaji penuh... 7 sehingga 15 hari sebulan dia tak wajib sembahyang tetapi Allah anggap diwaktu itu sembahyang terbaik darinya. Cuti bersalin juga sehingga 60 hari, Bila dah bersalin tu, susukanlah anak..jgn takut "kendur" atau menggelebeh pulak... Si suami pulak, jgn la berebut dgn anak utk menyusu pulak…. Cuti ini bukan cuti suka hati tapi cuti yang Allah beri sebab dia bekerja dengan Allah , Tapi bila dah habis cuti tu..layan lah suami.."offer" lah pada suami, Nabi bersabda : berjimak dgn isteri itu pahala..jangan buat deekkk jeee, Jangan buat alasan itu dan ini pulak….ingat tu si isteri yee!!! Kata nak pahala lebih… Orang lelaki tak ada cuti dari sembahyang.. .. sembahyang wajib baginya dari baligh sehingga habis nyawanya.. Satu lagi berita gembira untuk wanita, Sepanjang dia mengandung Allah sentiasa mengampunkan dosanya, Lahir saja bayi seluruh dosanya habis. Inilah nikmat Tuhan beri kepada wanita, jadi kenapa perlu takut nak beranak? Marilah kita pegang kepada tali Allah. Seandainya wanita itu mati sewaktu bersalin, itu dianggap mati syahid, Allah izinkan terus masuk Syurga. Untuk orang bukan Islam, dia tak dapat masuk Syurga tapi Allah beri kelonggaran siksa kubur. Untuk peringatan semua wanita yang bersuami seluruh kebaikan suaminya, semuanya isteri dapat pahala tetapi dosa-dosa suami dia tak tanggung. Diakhirat nanti seorang wanita solehah akan terperanjat dengan pahala extra yang banyak dia terima diatas segala kebaikan suaminya yang tak disedari. Contohnya bila dia redho suaminya pergi berjemaah di masjid atau ke majlis ilmu, bersedekah.. ganjaran Alah keatasnya jua.. Bila dia lihat suaminya tengah terhegeh-hegeh di titian Sirat dia tak nak masuk syuga tanpa suaminya, jadi dia pun memberi pahalanya kepada suami untuk lepas masuk syurga. Didunia lagi, kalau suami dalam kesusahan isteri boleh bantu tambah lagi di akhirat. Kalau seorang isteri asyik merungut,mulut selalu muncung terhadap suami dia tak akan dapat pahala extra ini. Manakala suami pula mempunyai tugas-tugas berat didalam dan diluar rumah, segala dosa-dosa anak isteri yang tak dididik dia akan tanggung ditambah lagi dengan dosa-dosa yang lain.. Dinasihatkan kepada semua wanita supaya faham akan syariat Allah agar tidak derhaka denganNya. Ses ungguhnya wanita dijadikan daripada rusuk kiri lelaki. Dia bukan dicipta dari kepala ke kaki,juga bukan dari tapak kaki. Dia dicipta dari sebelah rusuk kiri lelaki supaya dia hampir kepada kamu(lelaki) ,lengan lelaki dicipta untuk mempertahankan wanita,dekat dengan hati lelaki untuk disayangi. Woman was made from the rib of man, She was not created from his head to top him, Nor from his feet to be stepped upon, She was made from his side to be close to him, From beneath his arm to be protected by him, Near his heart to be loved by him. "Wahai Tuhan... ku tak layak ke syurgamu ... namun tak pula aku sanggup ke nerakamu... kamilah hamba yang mengharap belas darimu ... "Ya Allah... jadikanlah kami hamba2 mu yang bertaqwa .. ampunkan dosa2 kami, kedua ibubapa kami, dosa semua umat2 islam yang masih hidup mahupun yang telah meninggal dunia"...... Kubur itu gelap, cahayanya ialah Laa Ilaaha IllalLah. Jika diletakkan langit dan bumi di sebelah dacing, dan kalimah ini di sebelah yang satu lagi, pasti lebih berat lagi nilai kalimah 'Laa ilaaha illalLah' ini. Rasulullah saw. bersabda (mafhumnya): "Wahai manusia! Ucaplah 'Laa ilaaha illalLah', kamu pasti berjaya!" Marilah kita ucapkan kalimah ini: "Laa ilaaha illallah!" x 10 Di copy paste oleh Matpit

Whose Earth Is This Anyway?

Something for us to ponder.

whose earth is this anyway?

these rivers of sand so eager to escape my fingers,

when they fall and form the land..

can i really call this sea of soil mine?

can the ground that has seen a billion years,

belong to someone who will barely see seventy?

if i call this earth mine, why is it that when i go,

i cannot take it with me, but instead, it will take me?

whose earth is this anyway? who is the ultimate master?

o lord of the universe, your earth will never be mine,

but give me leave to take from its whispering rivers, its silent oceans, its temperamental sky, its intemperate people, its impalpable energy...

and give me the wisdom not just to take but also to give with integrity, humility and compassion

my industry and the fruits of its labour

the energy i receive

with the energy i must return

may others aspire to do the same

may others ask the question

which has long since answered itself...

whose earth is this anyway?

-- microprocessor --