RancakDiSitu now moved to www.rancakdisitu.com

Hi readers and viewers, we at RancakDiSitu are glad to announce that this blog are now moved to www.rancakdisitu.com or also officially known as "RancakDiSitu V.2"

Kepada semua pengunjung, kami di RancakDiSitu dengan rasa bangga dan sukacita ingin memaklumkan blog ini telah berpindah ke www.rancakdisitu.com atau dengan rasminya dikenali dengan "RancakDiSitu V.2"



Salam Sejahtera kepada semua pengunjung-pengunjung RancakDiSitu.

Mulai 26 Oktober 2009, semua tulisan-tulisan di RancakDiSitu telah dibuat di alamat URL baru kami: http://www.rancakdisitu.com . Ini adalah URL tetap setelah manyaksikan pengunjung seramai lebih dari 23,000 (Dua Puluh Tiga Ribu) orang semenjak 24 May 2008. Blog ini telah mendapat banyak perhatian dah telah menjadi panduan atau rujukan untuk pengguna-pengguna internet. Kami mendapati ramai yang memasuki blog ini melalui Google, Yahoo dan search engine yang lain dan ada yang meletakkan link blog RancakDiSitu di blog atau website mereka. Ini adalah berita gembira untuk kami.

Sehingga 31 Oktober 2009, proses pemindahan sedang dijalankan. Walaubagaimanapun, semua pos-pos terbaru dan yang telah ada di blogspot, akan berada di http://www.rancakdisitu.com  mulai 26 Oktober 2009. Mulai 1 November 2009, http://www.rancakdisitu.com akan digunakan secara rasminya.

Terima kasih kepada ahli-ahli rancakdisitu yang lain Epi, WanC, Nicham, Ah Meng, Matpit, dan juga Godfather yang memberi sokongan terhadap blog ni.

Terima Kasih kepada Matpit yang mencadangkan idea membuat blog bertujuan untuk sentiasa berhubung sesama ahli RancakDiSitu.

Cerita lanjut mengenai kami:

http://rancakdisitu.blogspot.com/2009/05/rancakdisitu-blog-after-365-days.html


****************************************************************************


Good Day to all RancakDiSitu visitors.

Beginning 26th October 2009, all postings in RancakDisitu will be at our new URL: http://www.rancakdisitu.com . This will be our permenant URL as the visitors are now raeched 23,000 (Twenty Three Thousand) since 24th May 2008. This blog has been the guidance and reference for many users in the internet. We found people coming in from Google, Yahoo and other search engines and also put a link of this blog in thier blog or website too. This is a great news to us.

Until of 31st October 2009, the migration process is taking place. However, all latest and previous posts in blogspot will be in http://www.rancakdisitu.com since 26th October 2009. After 1st November 2009, http://www.rancakdisitu.com will be officially launch.

Thank you to other RancakDiSitu members: Epi, WanC, Nicham, Ah Meng, Matpit, and Godfather who are always supporting this blog.

Special Thanks to Matpit, the one who suggest to create a blog just to keep in touch among the RancakDiSitu members.

More about us:

http://rancakdisitu.blogspot.com/2009/05/rancakdisitu-blog-after-365-days.html


################################################# yang melakukan post terakhir di http://rancakdisitu.blogspot.com the one doing final post in http://rancakdisitu.blogspot.com -- microprocessor -- #################################################

December 30, 2008

Famous Quotes

"A pessimist sees the difficulty in every opportunity; an optimist sees the opportunity in every difficulty." - Winston Churchill "Do, or do not. There is no 'try.'" - Jedi Master Yoda The journey of a thousand miles begins with one step. - Lao-Tzu. "Take time to deliberate, but when the time for action has arrived, stop thinking and go in." - Napoleon Bonaparte "However beautiful the strategy, you should occasionally look at the results." - Winston Churchill You give a knife to a person - that man may use it in order to carve a beautiful flower but another person may take the knife and stab another person and kill him. - Dr Mahathir Mohamad Act in the valley so that you need not fear those who stand on the hill. -Danish proverb The secret of life is honesty and fair dealing. If you can fake that, you've got it made. -Groucho Marx (1890-1977) Minds are like parachutes. They only function when they are open. -Sir James Dewar, Scientist (1877-1925) Don't go around saying the world owes you a living; the world owes you nothing; it was here first. -Mark Twain [Samuel Langhornne Clemens] (1835-1910) Few things are harder to put up with than the annoyance of a good example. -Mark Twain [Samuel Langhornne Clemens] (1835-1910) Life is the art of drawing sufficient conclusions from insufficient premises. -Samuel Butler (1612-1680) If you can't describe what you are doing as a process, you don't know what you're doing. -W. Edwards Deming It is not enough to do your best; you must know what to do, and THEN do your best. -W. Edwards Deming All my life I've wanted to be someone; I guess I should have been more specific. -Jane Wagner/Lily Tomlin (1939- ) Do the right thing. It will gratify some people and astonish the rest. -Mark Twain [Samuel Langhornne Clemens] (1835-1910) We think in generalities, but we live in details. -Alfred North Whitehead (1861-1947) Twenty years from now you will be more disappointed by the things you didn't do than by the ones you did. So throw off the bowlines, Sail away from the safe harbor. Catch the trade winds in your sails. Explore. Dream. -Mark Twain [Samuel Langhornne Clemens] (1835-1910) In life we all have an unspeakable secret, an irreversible regret, an unreachable dream and an unforgettable love. -Diego Marchi Doubt is not a pleasant condition, but certainty is absurd. -Voltaire [Fran├žois Marie Arouet] (1694-1778) To be absolutely certain about something, one must know everything or nothing about it. -Olin Miller It is better to deserve honors and not have them than to have them and not deserve them. -Mark Twain [Samuel Langhornne Clemens] (1835-1910) I can't understand why people are frightened by new ideas. I'm frightened of old ones. -John Cage (1912-1992) All truly wise thoughts have been thought already thousands of times; but to make them truly ours, we must think them over again honestly, till they take root in our personal experience. -Johann Wolfgang von Goethe (1749-1832) Every really new idea looks crazy at first. - Alfred North Whitehead (1861-1947) The important thing is never to stop questioning. - Albert Einstein If you want to make enemies, try to change something. -Woodrow Wilson (1856-1924) This report, by its very length, defends itself against the risk of being read. -Winston Churchill (1874-1965) "Silence is golden when you can't think of a good answer." -Muhammad Ali "I don't always know what I'm talking about but I know I'm right." -Muhammad Ali “The illiterate of the 21st century will not be those who cannot read and write, but those who cannot learn, unlearn, and relearn.” -Alvin Toffler Whatever the mind can conceive and believe, the mind can achieve. -Dr. Napoleon Hill Great works are performed, not by strength, but by perseverance. -Samuel Johnson Management is doing things right; leadership is doing the right things. -Peter F. Drucker Leadership is the art of getting someone else to do something you want done because he wants to do it. -Dwight Eisenhower The best executive is the one who has sense enough to pick good men to do what he wants done, and self-restraint to keep from meddling with them while they do it. -Theodore Roosevelt The person who writes for fools is always sure of a large audience. -Arthur Schopenhauer You only have to do a very few things right in your life so long as you don't do too many things wrong. -Warren Buffett I don't know the key to success, but the key to failure is trying to please everybody. -Bill Cosby Imagination is more important than knowledge. -Albert Einstein Obstacles are those frightful things you see when you take your eyes off the goal. -Henry Ford The way to get started is to quit talking and begin doing. -Walt Disney Sayangkan anak tangan-tangankan, Sayangkan bini.. carikan madu untuk bini.. -Godfather

December 29, 2008

Azam tahun baru 1430 Hijrah dan 2009 Masihi

1) saya mahu sembahyang pada awal waktu 2) nak banyakkan lagi hafal surah2 lazim, nnt pak mertua suruh jadi imam, takkan nak baca al-ikhlas ja kot... 3) saya nak keja sungguh2, even saya takdak keja, tapi saya nak keja sungguh2 jugak 4) sentiasa mensyukuri nikmat yang diberi percuma 5) nak jadi suami yang baik 6) nak banyakkan lagi amal ibadat 7) menjadi lebih berdisplin 8) nak perbaiki diri 9) nak jaga istri saya dengan baik 10) nak bersenam slalu, untuk jadi sihat dan kuat! -- microprocessor --

Tidal flow trial run causes congestion at Penang Bridge

== still tak bleh keje kat penang. semlm aku masuk pulau, jam gila! 40 minit nak seberang masuk pulau, padahal slalu atas bridge 10 minit ja...

BUTTERWORTH: The trial run of the tidal flow system aimed at easing traffic congestion at the Penang Bridge toll plaza did not work out as planned as thousands of users were caught in the morning rush hour.

The trial run, which started at 7.30am yesterday, saw Penang Bridge Sdn Bhd (PBSB) traffic controllers and policemen halting the traffic 300m from the toll plaza before letting them through in batches.

Bumper to bumper: Police personnel and PBSB workers controlling the traffic flow.

The system is similar to that at the ferry terminals with vehicles directed to the respective lanes before embarking the ferries.

The congestion stretched for about 2km and it was aggravated when heavy vehicles started coming in after the daily ban period at 8.30am.

Heavy vehicles are banned from using the bridge from 6.30am to 8.30am and from 5pm to 7pm daily to ensure smooth traffic flow.

State Public Works, Utilities and Transportation Committee chairman Lim Hock Seng, who was at the scene yesterday, expressed his unhappiness saying that PBSB should deploy more personnel to direct the vehicles.

“There was insufficient personnel to direct traffic and the lack of communication between them made things worse. We will hold a meeting to iron out the problems,” he told reporters at the scene yesterday. The trial run will be implemented for a week.

Taxi driver K. Chandran, 37, who was caught in the traffic jam, said the system had caused delay and he was rushing to send his passenger to the Penang International Airport to catch a flight.

Bumper to bumper: Vehicles moving towards the Penang Bridge at the toll plaza Monday.

Engineer S. Muniandy, 31, said he was caught in the jam for 30 minutes as he waited in the queue to cross the bridge to his factory in Bayan Lepas. “Today is the worst day for me,” he added.

However, Universiti Sains Malaysia staff V. Vasantha had a different view and praised PBSB for the effort.

“There could be some teething problems and that is why the trial run is needed. The motorists should be patient and I am confident that the daily congestion will be solved with this new system,” she said.

-- microprocessor --

Salam Maal Hijrah 1430

Semoga, tahun 1430 membawa pelbagai sinar kejayaan pada kita semua. -- amin -- microprocessor --

December 26, 2008

Jemputan Ke majlis Kenduri Mohd Izuan dan Siti Nor Asiah

Walimatul Urus Kepada rakan-rakan rancak disitu (nizam,epi,matpit,afdzal,rahim,fizi & aziz) serta kwn2 yg lain..yg nama takde dlm list, anda dijemput dtg kenduri kawen aku (wan) pada 25 Jan 2009 (Ahad). Kwn2 dari KL tu bleh naik Gen.2 fizi... Kwn2 dari penang bleh naik Gen.2 matpit.. Gen.2 aku...aku je naik..hehehe... P.s: To Dhea, bwk myvi tu elok2..tak penah tgk ko bwk kete..hahah..bwk maya,tasya n geng ko skali : To Anis, anda dijemput utk bersilat skali..bwk camry baru tu elok2..hahaha... TQ...Regards, Izuan & Siti

December 25, 2008

Speed test again from USM

abih meter tu pusing. -- ye, aku masih nak internet kelajuan tinggi. ni pun aku bukan kat bilik server, kalo kat bilik server, berdesup peginye... kalo aku jadi parti yang nak pegi berkempen, dalam manifesto aku, aku buh, internet yang labih dari 50mbps untuk setiap PC di malaysia, haha, wan, fizi, nak join kempen aku? nak pakai logo apa? logo PC? haha best kan kalo setiap rumah dapat speed camni speed test done on Christmas, where the whole campus having holiday -- microprocessor --

Pantun SuKa-SuKa

masa bercinta engkau suka aku pun suka kemana pergi pun tak apa yang penting jalan berdua naik bas pun takpa jalan tengah panas pun takpa sampai melecet ketiak jadinya semua suka tiada duka masa engkau suka aku pun suka tapai yg engkau suka aku pun suka walaupun sebenarnya tak berapa suka petai yg engkau suka, aku pun telan juga walaupun nak terjegil biji mata kita sama-sama ketawa masa engkau suka aku pun suka Tempe yg aku makan jadi kegemaran kau juga walaupun kau tak pernah makan sebelumnya masa engkau suka aku pun suka pakai apa pun tak pe baju merah tudung biru pun tak ape tudung kau senget aku kata takpe gigi kena lipstik aku tak kisah juga engkau tetap cantik jelita masa engkau suka aku pun suka aku pakai apapun tak ape, lupa pakai tali pinggang pun tak ape, T shirt koyak kat ketiak pun tak ape, Lupa cukur misai pun tak ape, Kau kata aku tetap handsome seadanya. baru kahwin, kau sangat suka, aku lagilah suka macam dunia kita yg punya dua minggu terperap dalam bilik aje sampai makan pun selalu terlupa kau sangat suka, aku lagilah suka tiga empat papan petai sehari aku tak pernah lupa kau sangat suka, aku lagilah suka hari-hari tiga empat pinggan tempe kau goreng utk aku saja bila anak dua lain pulak cerita, kau suka aku tak suka, aku suka engkau tak suka sebab petai yg engkau suka aku sangat tak suka mana taknya, bilik air jadi hancing jadinya mungkin salah aku juga manjakan engkau sangat dengan petai saja kau suka aku tak suka, aku suka engkau tak suka sebab hari-hari aku nak tempe aje sampai kau jemu menggore! ng jadinya mulalah komplen aku anak jawa sendawa pun bau tempe aje, tapi salah kau juga kau tak pandai nak masak yang lainnya. sampai sekarang ni aku pun tertanya-tanya suka ke tak suka?...
-- yang sentiasa sukakan kamu -- -- microprocessor --

December 23, 2008

Senarai Semak Bagi Bakal Pengantin

Berikut adalah senarai semak untuk proses merisik, majlis pertunangan serta hari pernikahan. Sila cetak dan tandakan perkara yang telah anda lakukan. MERISIK: Pihak lelaki yang ingin melamar dan merisik si gadis pilihan, mereka perlulah memastikan perkara-perkara berikut di bawa bersama. Antaranya ialah: Cincin belah rotan. (cincin tanda) Wang tanda (hantaran) Baju sepasang atau kain Buah-buahan Kuih-muih Menentukan siapakah yang akan menjadi wakil anda. (ibu bapa atau ibu bapa saudara) Wakil pihak lelaki tersebut perlulah bertanya kepada ibu bapa si perempuan sama ada anak gadisnya itu telah mempunyai teman atau tidak. Jika tidak, maka wakil pihak lelaki perlulah menyatakan hajat untuk melamar si gadis. Jika ibu bapa si gadis telah bersetuju, maka cincin tanda dan lain-lain barang iringan seperti wang tanda, kain, buah-buahan dan kuih-muih diberikan. Jika mereka menerima barang-barang yang diberikan, maka secara tidak langsung, si gadis telahpun bersetuju untuk melayari hidup bersama lelaki tersebut. Wakil pihak lelaki berbincang tentang wang hantaran. Menetapkan hari untuk melangsungkan majlis pertunangan. PADA HARI PERTUNANGAN: Cincin berlian Sirih junjung Lain-lain hantaran (separuh dari wang hantaran, sepasang baju, buah-buahan, kasut, kek, dan lain-lain) bergantung kepada apa yang telah anda rancangkan. Wakil pihak lelaki (ibu atau ibu saudara) yang akan menyarungkan cincin kepada si gadis. MALAM BERINAI: Minta bantuan dari ahli keluarga dan sanak saudara untuk menginaikan anda. Jika ingin mengenakan henna, pastikan anda telah menempah mereka yang pakar dalam hal sedemikian sebulan sebelum majlis malam berinai anda. Berikut adalah senarai semak untuk majlis perkahwinan atau persandingan. Sebaik sahaja kedua-dua belah keluarga telah menetapkan hari persandingan, maka perkara-perkara di bawah boleh dijadikan landasan dalam memastikan kelancaran majlis perkahwinan anda. LAPAN – ENAM BULAN SEBELUM perkahwinan: Bakal pengantin lelaki dan perempuan perlulah berbincang terlebih dahulu tentang beberapa perkara seperti berikut: Bagi pengantin lelaki dan perempuan: Berbincang hal-hal perkahwinan (adat perkahwinan) dengan ibu bapa dari kedua-dua belah pihak bakal pengantin. Menentukan perbelanjaan yang akan dikeluarkan oleh kedua-dua belah pihak pengantin untuk majlis perkahwinan tersebut. Menentukan konsep majlis perkahwinan (hantaran, pelamin, bilik tidur dan lain-lain hiasan) yang anda ingini.(Majlis di hotel atau taman.) Rujuk direktori perkhidmatan perkahwinan (jurusolek, koleksi pakaian pengantin, bunga, kad jemputan perkahwinan dan lain-lain) di majalah, internet, buku atau melalui rakan-rakan yang telah berkahwin bagi mendapatkan gambaran awal. Mengenalpasti baju pengantin serta tetapkan bilangan pakaian persalinan yang diingini. (bagi yang bertudung, pastikan anda memilih pakaian yang disediakan sekali dengan pakaiannya) Tempah jurusolek/juruandam untuk majlis perkahwinan anda Mencari rumah baru, sama ada sewa atau membelinya. Kenalpasti Jabatan Agama Islam, Pejabat Agama Islam Daerah atau badan-badan Islam (swasta) yang berdekatan dengan kawasan anda, untuk mendaftar kursus pra perkahwinan. Bagi pengantin lelaki: Semak semula jumlah sebenar wang hantaran yang dikenakan, (jika berlaku perubahan pada wang hantaran yang telah ditetapkan pada hari pertunangan anda) dan lain-lain hantaran. LIMA BULAN SEBELUM perkahwinan: Bagi pengantin lelaki dan perempuan: Menghadiri kursus pra perkahwinan di tempat dan pada tarikh yang telah ditetapkan oleh Jabatan Agama Islam, Pejabat Agama Islam Daerah atau badan-badan Islam swasta. (Sila klik di sini untuk alamat Jabatan Agama Islam seluruh Malaysia) Menempah tok kadi untuk majlis pernikahan anda. (Sila klik di sini untuk Senarai Kadi Seluruh Malaysia) Menempah videografi atau jurufoto untuk merakamkan detik-detik indah majlis perkahwinan anda. Membeli cincin kahwin. Tentukan sama ada anda ingin memasak sendiri atau menggunakan khidmat katerer. Jika ingin menggunakan khidmat katerer bincangkankan menu hidangan untuk majlis anda, serta harga yang ditawarkan. Menyediakan senarai tetamu yang akan dijemput Menempah sekumpulan pemuzik dan DJ (jika perlu) Lakukan rawatan muka, badan dan rambut. Jika ingin berbulan madu (dalam negara atau luar negara), tentukan tempat dan budjet untuknya. Segerakan bayaran pendahuluan bagi mengelakkan tempat ditempah orang lain. TIGA BULAN SEBELUM perkahwinan: Bagi pengantin lelaki dan perempuan: Memilih dan mencetak kad jemputan kahwin. Mengesahkan tempahan di hotel atau taman termasuk jumlah meja dan kerusi, menu dan sebagainya. Melakukan pemeriksaan kesihatan di klinik atau hospital. Rawatan intensif muka, badan dan rambut. Bagi pengantin lelaki: Memaklumkan kepada saudara-mara tentang hari berlangsungnya majlis pernikahan anda. Mengenalpasti beberapa orang (saudara mara atau jiran-jiran) yang akan menyertai rombongan pihak lelaki. Bagi pengantin perempuan: Kenalpasti dua orang saksi untuk majlis pernikahan anda. Bagi wanita yang kematian bapa, sila pastikan siapa wali nikah anda. (sila klik di sini untuk Panduan Perkahwinan – 8. Wali Nikah) Jika anda tidak mempunyai wali nikah, sila dapatkan wali hakim, dari mana-mana Jabatan Agama Islam untuk menikahkan anda. (Sila klik di sini untuk alamat Jabatan Agama Islam Seluruh Malaysia) DUA BULAN SEBELUM perkahwinan: Bagi pengantin lelaki dan perempuan: Membeli barang kemas Tentukan pengapit anda, jika perlu carikan baju yang bersesuaian untuk pengapit anda. Menghantar kad jemputan kepada para tetamu yang ingin dijemput. Merujuk kepada Jabatan Agama Islam dan Pejabat Islam Daerah untuk proses mendaftar pernikahan anda. (Sila klik di sini untuk senarai Pendaftar Nikah dan Penolong Pendaftar Nikah seluruh Malaysia) TIGA MINGGU SEBELUM perkahwinan: Bagi pengantin lelaki dan perempuan: Pastikan pakaian pengantin anda telah siap dan ambil pakaian tersebut jika anda telah berpuashati. Pastikan ada seseorang yang akan menjaga barang-barang anda semasa majlis perkahwinan berlangsung. Bagi pengantin perempuan: Pilih gaya rambut yang anda ingini semasa majlis perkahwinan anda (bagi yang bertudung, pastikan gaya tudung yang akan dikenakan pada majlis perkahwinan anda nanti). TIGA – SATU HARI SEBELUM perkahwinan: Bagi pengantin lelaki dan perempuan: Menghias pelamin, bilik tidur pengantin, membuat sirih junjung dan lain-lain hantaran. Sediakan seterika, papan seterika, cermin, jarum dan benang, bagi memudahkan anda jika berlaku kecemasan. Jika perlu ingatkan tetamu anda tentang majlis perkahwinan anda melalui telefon. Hubungi jurufoto, juruvideo dan lain-lain (kompang, silat dan sebagainya) anda dan minta mereka datang awal pada majlis tersebut. Sediakan (packing) barang-barang yang perlu dibawa ke majlis tersebut. Elakkan melakukannya di saat-saat akhir kerana dikhuatiri ada barang yang tertinggal. Mandi air panas bersama aromaterapi untuk kesegaran badan. Tidur awal dan bersedia untuk menghadapi hari bahagia anda. Bagi pengantin lelaki: Tentukan siapa yang akan menjadi jurucakap bagi rombongan pihak lelaki dan tuan ruamh pada majlis pernikahan. Bagi pengantin perempuan: Hubungi hair dresser anda dan minta mereka datang awal pada majlis tersebut. Kenalpasti siapakah yang akan ditugaskan untuk menyambut tetamu pada hari perkahwinan anda. (begitu juga bagi majlis di pihak lelaki) PADA HARI PERNIKAHAN: Bagi pengantin lelaki dan perempuan: Pastikan anda membawa kad pengenalan, gambar, dan apa-apa dokuman yang diperlukan semasa majlis ijab dan kabul. Bagi pengantin lelaki Pastikan anda telah menyediakan wang mas kahwin pada hari pernikahan anda. Pastikan wang hantaran (terutamanya wang tunai) diamanahkan kepada orang yang boleh dipercayai. Pastikan anda telah menyediakan wang (upah) untuk diberikan kepada tok kadi. Cincin / gelang tangan / rantai. Sirih junjung dan lain-lain hantaran. Pihak lelaki dan pengiring mestilah datang lebih awal sekurang-kurangnya setengah jam daripada waktu yang telah ditetapkan. Pastikan mereka yang menjadi saksi dan wali turut ada pada majlis pernikahan tersebut. Pastikan tok kadi yang akan menikahkan anda, telah diberitahu lebih awal tentang hari pernikahan anda. (Sila klik di sini untuk senarai Kadi seluruh Malaysia) Pada malam majlis pernikahan, majlis persalinan baju (jika perlu) diadakan. Pakaian yang biasa dipakai ialah baju yang menjadi kebanggan sesebuah negeri seperti baju Sari, Cheongsam, Minangkabau, Jawa, Mendaling dan lain-lain. PADA HARI PERKAHWINAN: Bagi pengantin lelaki dan perempuan: Ambil sarapan seawal tujuh pagi, bagi mengelakkan anda lapar, mengantuk dan tidak bermaya. Jangan takut untuk menghadapi hari bahagia anda. Bertenang dan sentiasa senyum. Pastikan majlis anda berjalan lancar seperti yang telah dirancangkan. Bagi pengantin lelaki: Pastikan anda datang tepat pada masanya atau sekurang-kurangnya sepuluh minit awal dari waktu yang telah ditetapkan Pastikan kesemua hantaran telah dibawa termasuk sirih junjung Bagi pengantin perempuan: Pastikan anda telah bersiap satu setengah jam lebih awal sebelum pengantin lelaki sampai ke rumah anda. TIGA HARI SELEPAS perkahwinan: Melawat keluarga dan sanak saudara kedua-dua pihak. taken from : http://wedding-2u.blogspot.com/2006/05/checklist-bakal-pengantin.html for info sharing, thank you to http://wedding-2u.blogspot.com -- microprocessor --

December 18, 2008

Petrol Rekod Terendah

as of dec 20 2008: USD 33.87. Five year lowest! as of dec 19 2008: USD 36.22
as of dec 18 2008: USD 39.60
edited post
-- microprocessor --

December 16, 2008

New system at Penang Bridge

BUTTERWORTH: Traffic flow on the island-bound side of the Penang Bridge was slightly affected yesterday when its concessionaire implemented the tidal gate flow system at the toll plaza. The bridge operator, Penang Bridge Sdn Bhd(PBSB), introduced the system to reduce the bottleneck congestion from the toll plaza to the bridge. Under the system, vehicles are subjected to queue in seven separate lanes after paying the toll before being allowed through systematically by PBSB traffic controllers. Currently, motorists are forced to squeeze in from eight lanes into the two lanes of the bridge. so bleh la consider lg nak keja kat penang ahahahahahaha matpit

Lawak English

But nobody's perfect...... so why practice? I was born intelligent education ruined me. A bus station is where a bus stops. A train station is where train stops. On my desk, I have a work station.... what more can I say.......... If it's true that we are here to help others, then, what exactly are the others here for? Since light travels faster than sound, people appear bright until you hear them sp b/p: fizi_ahm --microprocessor--

Al-Haram Mosque Makkah New Design

Kita nanti dan lihat pembangunan bandar mekah... Lakaran artis ini adalah sebahagian dari perancangan pihak saudi untuk membersarkan kompleks Masjidil Haram... Betapa canggih nya pembangunan zaman sekarang.. x mustahil kat keliling mekah nanti ada tasik dan pulau.... Lihat saja apa dah jd dengan Dubai.. amat mengagum kan.... Padang pasir bukan hanya sekadar pasir semata2.. betul tak afdzal?
Sila baca: Makkah attracts a large number of Muslims for pilgrimage throughout the year whose number reaches in millions during Hajj and Ramadan. They all want to pray in Al Haram (the Grand Mosque), which has the extended capacity of one million but still falls short during peak periods. The paper discusses the planning issues and the salient features of the urban design scheme prepared to address these issues with particular reference to increasing the prayer space. The resolution of traffic conflicts and facilitation of massive pedestrian movements to and from Al Haram have also been discussed. The paper assesses the provision of other services required for millions of pilgrims. It evaluates the implementation of the scheme undertaken by the public and the private sectors including the first redevelopment project completed to provide residential/commercial facilities in close proximity to Al Haram. The focus of evaluation remains on the achievement of the objectives of the scheme. Matpit

December 15, 2008

Sun Life

something to think about Allah who Maha Pencipta... -- microprocessor --

WHITE COFFEE Oldtown Kopitiam - HARAM

Harap disebarkan maklumat kepada seluruh umat islam di Malaysia Kalau kita tidak berdakwah..kita akan dipertanggungjawabkan oleh Allah di akhiratkelak.sesuai dgn firmanNya dlm surah Al-A'raf,surah ke 7,ayat ke 164: "Dan (ingatlah) ketika suatu umat di antara mereka berkata: "Mengapa kamu menasihati kaum yang Allah akan membinasakan mereka atau mengazab mereka dengan azab yang amat keras?" Mereka menjawab: "Agar kami mempunyai alasan (pelepas tanggung jawab) kepada Tuhanmu, dan supaya mereka bertakwa". ayat ini.pula . "Dan janganlah kamu campur adukkan yang hak dengan yang batil dan janganlah kamu sembunyikan yang hak itu, sedang kamu mengetahui."(Al-Baqarah ayat 42) `Makanan itu menjadi DARAH & DAGING yang kita usung setiap hari.' Tidak hairanlah apabila kita mudah terpedaya dalam hasutan syaitan & musuh islam. Lalai & malas dalam mengerjakan perintah Allah sbn seterusnya tidak terdaya mencegah amar mak'aruf nahi mungkar. Apakan tidak, apabila darah yang mengalir & daging yang membesar kita sirami dengan makanan yang tidak diberkati seterusnya 'HARAM' untuk dimakan. WHITE COFFEE Oldtown Kopitiam 'WCOK' telah beroperasi bermula sekitar tahun 1999. Dimana diawal penubuhan status HALAL sebenarnya telah diragui lagi. Beberapa produk yang harus diragui STATUS HALAL & dikenalpasti HARAMnya ialah:- -Nissin Noodles (Mee Segera Nissin Noodles) yang diimport dari Hong Kong (tertulis dipaket bungkusan) -Daging Salai yang digunakan pada hidangan Sandwish & Nissin Noodles juga diragui status halalnya. Ini kerana pada waktu awal penubuhan White Coffee Oldtown Kopitiam 1999 tiada dipasaran Malaysia yang menjual Daging Salai HALAL. Perkara ini anda boleh rujuk kepada para penyelidik, pensyarah & pelajar di Fakulti/ Jabatan Perhotelan @ F&B / Food & Beverages. -Minyak yang digunakan didalam penyediaan menu 'Ipoh Ho Fun @ Ipoh Kuew Teaw Sup'. Minyak tersebut dihasilkan sendiri oleh WCOK dan tidak terdapat dipasaran. Hanya diberitahu ianya minyak udang. Tetapi adakah ianya benar & tiada campuran lain? -Herbal Jelly adalah produk yang diimport daripada China. Diberitakan, antara isi kandungannya adalah kulit kura-kura. Khasiatnya dikatakan dapat memanaskan anggota dalaman badan (persoalannya - bolehkan UMAT ISLAM makan yang terhasil daripada KURA-KURA) Apa yang membuatkan UMAT ISLAM diMalaysia TERPEDAYA dengan status HALALnya ialah salinan sijil HALAL yang dikeluarkan oleh JABATAN AGAMA ISLAM PERAK @ 'JAIPK' pada beberapa produknya dijaja dengan mengatakan JAIPK akan memberi STATUS HALAL pada semua produknya yang sehiingga kini (dari awal penubuhnnya-dekat 10tahun dah) masih lagi tidak diperoleh Sila layari laman Web WCOK. Hanya sijil halal bagi beberapa produk yang disahkan oleh JAIPK yang dijajanya. Berbagai anugerah telah diperolehi, namun STATUS HALAL BAGI RESTORENNYA masih lagi TIDAK BERJAYA DIPEROLEHI. KENAPA & MENGAPA? Maka itulah umat islam dinegara ini terpedaya dengan helah apabila nama JAIPK digunakan. Selain daripada penyalahgunaan Sijil Halal yang dikeluarkan oleh JAIPK umat islam juga terpedaya dengan paparan pekerja islam yang diambil bekerja. Dimana dengan mengatakan yakni makanan yang dihidangkan adalah halal, maka pekerja-pekerja islam ini telah terpedaya untuk berkerja seterusnya menjadi penipuan yang tidak diketahui mengenai status halal makanan direstoren tersebut. Bagi pengunjung-pengunjung, apabila melihat Sijil HALAL yang dipaparkan (yang dikeluarkan oleh JAIPK bg sesetengah produk sahaja & bukan yang dikeluarkan oleh JAKIM yakni pengesahan makanan yang dihidangkan oleh restoren terbabit adalah HALAL semuanya) serta pekerja-pekerja islam (yang tidak mengetahui akan Status Non-HALAL yang dihidangkan.Siap pakai tudung lagi) maka dengan mudahnya mereka memasuki dan menjamahnya. Seperti apa yang berlaku di KULIM, KEDAH bagi Kopitiam PAK'HAINAN (juga 'TIDAK HALAL'). Sungguh menyedihkan apabila pengurus restoren beragama Islam dan berbangsa Melayu tidak mengendahkan & mengetahui status HALAL bagi makanan yang dihidangkan. Papan tanda diluar restoren juga sungguh besar menunjukkan pekerja islamnya memakai tudung menghidangkan makanan. Begitu juga yang berlaku di TESCO Seberang Jaya, Perai pula Kopitiam WHITE HOUSE (juga 'TIDAK HALAL') selain menghidangkan `noodles @ mee' yang TIDAK HALAL dan beberapa menu lagi yang tidak diketahui Status HALAL HARAMnya, mereka juga dengan selamba & tampa rasa bersalah mengunakan LOGO HALAL JAKIM tampa kelulusan. Apabila ditanya, mereka menjawab produk mereka semuanya HALAL. Dan apa buktinya bagi Noodles @ Mee Import yang dihidangkan dan beberapa produk lain, tidak tahu jawapannnya. Di TESCO Kajang pada tahun 2006, WHITE COFFEE Oldtown Kopitiam telah menghidangkan `noodles @ Meenya' yang antara isi kandungannya terdapat 'LUNCHEON MEAT'. Aduan telah dibuat, namun tiada tindakan daripada pejabat Agama diambil bagi men`yamak' restoren terbabit. Perkara ini telah disahkan oleh perkerja Islam White Coffee Oldtown Kopitiam (kini telah berhenti apabila mengetahui perkara ini) selain daripada pekerja pihak pengurusan berbangsa Cina (juga telah berhenti apabila menghadapi tekanan daripada pelanggan mengenai Status HALAL JAKIM). Selain itu, walaupun WCOK telah membuka sehingga melebihi 100 cawangan dari tahun 1999-2008 diseluruh negara yakni dari utara hingga ke selatan namun STATUS HALALnya masih lagi tidak diperolehi. Dalam masa 10tahun, 100 cawangan telah berjaya dibuka dengan menghidangkan kepada UMAT ISLAM MALAYSIA makanan yang HARAM. Dan sungguh menyedihkan apabila pihak JAKIM selaku pihak Jabatan Agama yang bertanggungjawab dinegara ini mengambil sikap berdiam diri. Adakah seseorang dijabatan ini telah disogok agar tiada isu dibangkitkan & tindakan diambil walaupun sebenarnya telah ada aduan yang dibuat. Apakah pihak di JAKIM hanya melihat kepentingan yang akan diperolehi dengan tindakan ini tetapi tidak PERHINTUNGAN di PADANG MASYAR nanti? Apakah perlu adanya aduan baru ada tindakan? Sedangkan pihak JAKIM telah melihat begitu ramai umat islam menjamah makanan di `WHITE COFFEE OLDTOWN KOPITIAM' yang 'TIADASTATUS HALAL' dan kini terbukti 'TIDAK HALAL' nya. Adakah tiada pemantauan dan tindakan bagi pihak yang `TIDAK MENDAPAT KEBENARAN/ KELULUSAN' JAIKIM menjugakan LOGO HALAL JAKIM? Hanya beberapa Kopitiam sahaja yang prihatin & dilihat telah mendapat `PENGESAHAN SIJIL HALAL JAKIM' walaupun baru setahun jagung dibuka. Seperti SWENZ KOPITIAM & KAPITAN KOPITIAM. Dimana melalui produk menunya didapati sememang tiada makanan yang diimport dari TAIWAN, HONG KONG & JEPUN yang kebanyakkannya tidak HALAL. Mengapa restoren ini boleh mendapat Status HALAL JAKIM & terdapat sesetengahnya TIADA HALAL JAKIM. Jawapannya MUDAH, ini kerana sesetengah hidangan makanan yang dihidangkan di Rangkaian Kopitiam seperti:- -WHITE COFFEE OLDTOWN Kopitiam, -NEWTOWN Kopitiam -WHITE HOUSE Kopitiam -PAK HAINAN Kopitiam -JOM BALI Kopitiam adalah 'TIDAK HALAL' Merujuk kepada isu yang dinyatakan, sebenarnya selain kita empunya diri yang akan dihisab kerana memberi makan kepada anggota tubuh dengan makanan yang di HARAMkan seharusnya Jabatan Agama mengambil tindakan segera didalam mewajibkan status HALAL & HARAM diperolehi bagi setiap kedai makan @ restoren yang beroperasi. Pihak JAKIM seharusnya menjalinkan kerjasama bersama Majlis Perbandaran yang memberi & mengeluarkan LESEN perniagaan agar MEWAJIBKAN bagi restoren & food court (mungkin tidak termasuk gerai) mempamirkan STICKER TIDAK HALAL. Bagi yang mengatakan restoren mereka adalah HALAL hendaklah mendapatkan sijil & pengesahan Status HALAL daripada JAKIM terlebih dahulu sebelum beroperasi. Ini bertujuan agar UMAT ISLAM dinegara ini tidak dihidangkan makanan yang TIDAK HALAL dengan PENIPUAN apabila hanya dengan menunjukkan sijil halal bagi beberapa produk sahaja dan mengunakan PEKERJA ISLAM yang terpedaya & Jahil. Ini agar umat islam dinegara ini tidak terpedaya dengan Helah pengusaha yang asyik mengejar keuntungan dengan menyajikan makanan HARAM kepada umat islam dengan hanya mengatakan yakni tiada babi & minuman keras dihidangkan (NO PORK & LARD) tetapi sebenarnya ada. Apakah Halal sesuatu makanan itu jika bukan babi yang dihidangkan. Tetapi bagaimanakah jika terdapat isi kandungannya diragui status halal (yakni diperbuat daripada unsur babi itu sendiri). Selain itu, jika Nasi Lemak serta menu lain boleh disahkan status HALALnya, bagaimanakah dengan pinggan mangkuknya yang telah dibasuh sekali dengan pinggan mangkuk yang menghidangkan menu HARAM ini. tidakkah jatuh hukumnya HARAM jua.

-- microprocessor --

Kami

December 12, 2008

Kelly Services Salary Guide

Attached here is the salary guide for all of you to expect what should the pay like for each career that you chose.
-- microprocessor --

December 10, 2008

How to recycle a Jusco plastic bag

Kreatif siot! Save budget lagi! One of the good activities to full utilized the plastic! Bagus…control global warming…ni kalau mat saleh nampak…confirm tiru… Utk budak2…plastic Jusco will do…utk adults…kite pakai beg plastik sampah yg hitam tu…make sure yg tebal sikit…supaye tidak terlalu seksi. Then hujung plastic, make sure pasang something yg boleh berfungsi sebagai pemberat mcm batu ladong ker…supaya plastic tu tak terselak! Ni patut dapat anugerah alam sekitar ni…

-- microprocessor --

Tips hilangkan mengantuk di pejabat.. Harap2 bleh membantu

ni ala taichi sikit la… sebagai intro dan warming up.. tiru la macam ni… untuk melegakan bahu dan leher.. wa..wa.. aaa gerak kekanan kemudian ke kiri.. gerak ke kiri kemudian ke kanan ikut je ler… jangan terpusing kepala udah la.. tepuk kuat kuat kat dahi.. ni untuk hilang mengantuk.. dah tu buat gerakan tangan dan badan… buat macam happy aje.. kemudian goyang2 kaki dan badan sikit… buat macam takde masalah… buat secara agresif pula… jangan peduli apa orang lain kata.. hilangkan semua stress… pusingkan kepala… tengok muka kat cermin sambil goyang2.. lawa tak… akhir sekali buat joget kucing… kalau tak hilang juga ambil bantal kecik gi tidur kat surau… Hehehe..amacam?? Ok tak??? di copy paste oleh MATPIT HEBAT

December 6, 2008

Minyak paling murah

For the record, as of 6 dec 2008 Petrol price Harga makin menjunam. Kebaikan, pengguna akan dapat harga minyak yang murah di pam Keburukan, Malaysia sebagai pengeksport minyak mengalami kerugian, PETRONAS mengalami kerugian, pendapatan Malaysia berkurangan, budak2 UTP kurang scholarship, Epi, Fizi n Aziz tak dapat/kurang bonus tahun ini/depan. hahaha -- microprocessor --

December 5, 2008

Tiga Perkara Jana Pahala Berpanjangan Selepas Mati

Berdasarkan hadis Rasulullah S.A.W. daripada Abu Hurairah yang bermaksud:"Apabila mati seseorang insan, maka akan terputuslah segala amalannya kecuali tiga perkara iaitu; sedekah jariah, ilmu yang dimanfaatkan daripadanya dan doa dari anaknya yang salih"(Hadis Riwayat Muslim)Hadis ini menjelaskan bahawa seseorang walaupun sudah meninggal dunia masih berpeluang untuk membuat pahala berpanjangan di alam kubur, iaitu melalui amalannya sewaktu di dunia seperti sedekah jariah, ilmu yang pernah disampaikan dan dimanfaatkan oleh orang lain serta doa anaknya yang salih.Ini bermakna, pahala akan tetap bertambah walaupun ketika itu seseorang berada di alam kubur dan tidak mampu beramal lagi. Ini ibarat air sungai yang mengalir dari gunung tetap bertali arus tanpa henti.Sedekah JariahAmalan bersedekah ini amat dituntut agama dan banyak ayat al-Quran yang menganjurkan perbuatan mulia ini. Antaranya Allah berfirman yang bermaksud:"Jika kamu menampakkan sedekahmu, maka itu adalah baik sekali dan jika kamu menyembunyikannya dan kamu berikan kepada orang fakir, maka menyembunyikannya itu adalah lebih baik bagimu"(Surah al-Baqarah:ayat 271)"Dan janganlah kamu membelanjakan sesuatu melainkan kerana mencari keredhaan Allah. Apa saja harta yang baik kamu nafkahkan nescaya akan diberi pahala yang cukup sedang kamu tidak sedikit pun akan dianiaya (dirugikan)"(Surah al-Baqarah:ayat 272)Maka apabila seseorang itu bersedekah dengan ikhlas sewaktu hidupnya, pahala itu akan diperoleh walaupun walaupun selepas meninggal dunia.Ilmu Yang DimanfaatkanTugas mendidik atau mengajar ilmu kepada orang lain juga adalah amalan sangat mulia di sisi agama. Apabila seseorang mengajar ilmu kepada orang lain dan kemudian orang itu mengajar pula kepada orang lain, itulah yang amat bernilai dan dikira sebagai ilmu yang dimanfaatkan.Sabda Rasulullah S.A.W. yang bermaksud:"Sesiapa yang menunjukkan suatu kebaikan kepada orang lain, maka baginya pahala yang sama seperti yang diperoleh oleh orang yang membuat kebaikan itu"(Riwayat Imam Muslim)"Sesiapa yang mengajak kepada petunjuk (kebaikan), baginya pahala seperti pahala yang diperoleh oleh orang yang mengikut kebaikan itu selepasnya dan tidak akan berkurangan pahalanya walaupun sedikit, dan sesiapa yang mengajak kepada kesesatan maka baginya dosa seperti dosa yang turut diperoleh oleh orang yang membuat dosa selepasnya dan tidak akan berkurangan dosa itu walau sedikit pun"(Riwayat Imam Muslim"Doa Anak Yang SalihMenjadi kewajipan anak memelihara ayah dan ibu sewaktu hayat dan selepas kematian kedua-duanya, tanggungjawab si anak ialah mendoakan kesejahteraan mereka di alam barzakh serta memohon kesejahteraan agar ibu bapa mereka ditempatkan bersama golongan yang mendapat rahmat daripada Allah.Dalam kitab al-Azkar, Imam al-Nawawi menjelaskan bahawa ulama bersepakat menyatakan bahawa orang yang hidup boleh berdoa kepada orang yang meninggal dunia dan doa itu sampai dan boleh mendapat manfaat daripadanya. Ini berdasarkan firman Allah S.W.T bermaksud:"Dan orang yang datang sesudah mereka (Muhajirin dan Ansar) berdoa; wahai Tuhan kami, ampunilah kami dan saudara-saudara kami yang telah beriman terdahulu daripada kami"(Surah al-Ansar:ayat 10)Ayat ini menjelaskan mengenai doa orang Muhajirin dan Ansar kepada saudara mereka yang terlebih dulu beriman daripada mereka. Hal ini menunjukkan bahawa amalan berdoa kepada orang yang meninggal dunia adalah dibenarkan. Apatah lagi jika doa itu datangnya daripada anak salih kepada arwah kedua-dua ibu dan bapa.

Sumber: Berita Harian

dicopy dari : http://tandakasih.blogspot.com/2007/07/tiga-perkara-jana-pahala-berpanjangan.html

-- microprocessor --

Selamat Hari Raya Aidiladha

-- microprocessor --

December 3, 2008

Lawatan sambil belajar ASIMO - Quensbay, Penang

mgu lepas, ari ahad, 30 nov 2008, aku pegi ke quensbay,untuk tgk asimo, sebuah humanoid rbot yang best yang di cipta oleh HONDA. aku kagum dengan architecture, algorithm, feddback kontrol system nya, mekatronik, programming, teknologi dan engineering yang HONDA pakai. RnD selama 20 tahun untuk menghasilkan ASIMO memang patut di beri pujian. ASIMO bleh belari, berjalan, menari, serve minuman/makanan, imbang badannya, detect pergerakkan, mewarna, kenal manusia -- feedback kontrol! hebat! lawatan kali ini merupakan lawatan ke 3 asimo. sebelum ini asimo pernah datang ke kilang HONDA di alor gajah, melaka. ASIMO, bleh recognize manusia, salam, detect labaian manusia, dan melambai kembali, serve air, melukis. kalo dipikirkan, apa la sangat...tapi, aku kagum dengan feedback control system ASIMO. asimo bleh berjalan perlahan, sederhana laju, dan berlari. ruas2 jari-jemari ASIMO sama dengan ruas-ruas yang ada pada jari manusia. aku amat kagum dengan programming algorithm dan feedback control bila asimo berjalan, berlari dan menghidangkan minuman. Jepun cukup hebat dalam mekatronik sampaikan dalam crita transformer ada skrip -- "This must come from Japan" (lebih kurang la camtu ayat dia). Jepun amat dikenali dengan kepakaran robotiknya. Post ASIMO di Quensbay Mall, Penang ASIMO Wikipedia ASIMO ASIMO - HONDA ASIMO - HONDA worldwide ASIMO - How stuff work ASIMO - Photo Galerry Malaysia Tour ASIMO - History (Have to klik here!) aku kagum dengan robot-robot macam ni. dulu nak buat robot FYP pun fail! ni nak buat asimo? hahaha, robot fyp aku cacat, jalan pusing2...haha, terinat zaman final-final week kat UTP. Syabas dan tahniah kepada HONDA. Melalui ASIMO, mereka membuatkan 1 dunia berasa bahawa merea mempunyai teknologi yang canggih untuk dunia pemotoran dan menambah minat anak-anak muda didalam sains dan matematik untuk menerokai dunia ilmu kejuruteraan robotik. -- microprocessor --

YOGA

Salam, Isu Yoga ini sepatutnya sudah tamat dengan keluarnya fatwa dari MFK, tapi somehow ia masih menimbulkan kekeliruan di kalangan orang ramai kerana wujudnya "tanggapan" sampingan oleh individu tertentu. Saya menghargai individu yang cuba menerangkan tentang Yoga dengan "menampal" pelbagai info dari internet dan mengaitkan dengan amalan agama Hindu, tapi seperti yang diterangkan sendiri oleh Majlis Fatwa Kebangsaan (bukan statement saya, statement MFK sendiri), yoga secara umumnya, terbahagi kepada 2 jenis, iaitu :- 1) Yoga sistematik yang melibatkan amalan pemujaan agama Hindu, bacaan mantera dan sebagainya. 2) Yoga fizikal yang lebih kepada penjagaan kesihatan semata-mata, tak lebih dari itu. Seperti yang dijelaskan dalam fatwa, MFK mengharamkan yoga jenis sistematik kerana ia melibatkan amalam pemujaan agama hindu dan bacaan mantera yang sama sekali menjejaskan aqidah orang Islam. Yoga fizikal, seperti yang dijelaskan oleh MFK, BUKAN MENJADI SATU KESALAHAN, NAMUN IA TAK DIGALAKKAN kerana dikhuatiri akan terikut-ikut menjadi yoga sistematik. Ini bukan saya sengaja reka-reka. Tapi kenyataan MFK sendiri (rujuk petikan akhbar). Yang menjadi kekeliruan sekarang adalah bila ada individu tertentu yang cuba "menyamakan" yoga sistematik & yoga fizikal. Asal sebut "YOGA" sahaja, mereka cuba nak haramkan kesemuanya dan "tampal" (copy & paste) pelbagai info dari internet tentang yoga sistematik, seolah olah yoga fizikal pun dilakukan sebegitu rupa, sedangkan MFK sendiri menjelaskan kedua dua jenis yoga ini berlainan sama sekali. Bagi menegakkan tuduhan mereka ini, mereka guna nama ahli panel MFK dan nama Ustaz tertentu, yang turut sama bersetuju nak haramkan semua jenis yoga, termasuk yoga fizikal. Hinggakan, kalau terdapat mana mana pihak yang mempersoalkan fatwa MFK ini, mereka anggap orang tersebut umpama pengkhianat yang cuba rosakkan aqidah orang Islam, sampai sanggup sarankan individu tersebut, didakwa di mahkamah syariah, tak kira beliau seorang pakar Yoga ke, Yoga practitioner ke atau orang biasa macam saya. Mereka mahu semua orang TERIMA BULAT-BULAT kata kata mereka sebab kata-kata mereka juga umpama "fatwa" jugak. Semuanya atas nama ISLAM!!! Sampai macam tu sekali mereka lakukan, semata mata nak menghalang orang ramai mempertikai fatwa MFK dan beri pandangan mereka tentang fatwa tersebut. Sedangkan kalau kita lihat, dalam sistem keadilan sivil sekalipun, apa jua hukuman atau keputusan yang telah dibuat, boleh dicabar-semula (jika ada fakta kes yang bercanggah) atau dilakukan rayuan agar kes tersebut boleh dibicara-semula di mahkamah yang lebih tinggi. Tapi dalam isu fatwa, mereka cakap orang lain tak boleh persoalkan. Semuanya betul & tepat belaka! PENYELESAIAN PADA KEKELIRUAN INI ------------ --------- --------- Kalau anda kaji bagaimana MFK berfungsi, apabila sesuatu isu dibincangkan pada peringkat Muzakarah Kebangsaan, dimana ramai tokoh agama dan ulama berkumpul untuk menentukan hukum, ia dilakukan secara kata sepakat dari keseluruhan panel MFK yang berhimpun. Dalam erti kata lain, kata sepakat ini umpama hasil pandangan dari sekumpulan juri-juri professional. Of course, antara ahli panel tersebut, ada yang mengharamkan kesemua jenis yoga, ada yang mengharamkan yoga sistematik sahaja. KATA SEPAKAT yang merupakan KEPUTUSAN RASMI MFK, dengan jelas menerangkan yoga sistematik yang diharamkan. Yoga fizikal bukan satu kesalahan, cuma ia tak digalakkan kerana MFK khuatir ia boleh merebak menjadi yoga sistematik nanti (they just concern, tapi tak mengharamkan! ). So pada saya, YANG CUBA MEROSAKKAN & MENGELIRUKAN orang ramai sebenarnya adalah INDIVIDU YANG CAKAP SEMUA JENIS YOGA DIHARAMKAN. Mereka inilah yang sebenarnya MEMPERTIKAI KEPUTUSAN RASMI MFK sebab pandai pandai nak ubah keputusan mengikut tanggapan mereka sendiri. Kalau benar yoga fizikal itu haram dalam Islam, Majlis Fatwa Kebangsaan tidak akan teragak-agak untuk nyatakan dalam fatwa mereka bahawa semua jenis yoga diharamkan termasuk yoga fizikal. Tapi yang dinyatakan adalah sebaliknya, yoga fizikal BUKAN SATU KESALAHAN. Jadi sekarang, TOLONG HENTIKAN USAHA NAK BURUK BURUKKAN YOGA FIZIKAL dan bercakap seolah olah dia pula yang jadi panel MFK. Walaupun ada ahli panel MFK yang ditemu-ramah cakap dalam akhbar, semua jenis yoga diharamkan, beliau merupakan salah seorang dari sekumpulan panel, yang berpendapat sedemikian rupa. Majoriti yang lain berpendapat yoga sistematik sahaja yang diharamkan, yoga fizikal bukan satu kesalahan! Kata sepakat dari kesemua panel MFK yang bermuzakarah juga bersetuju kata putusnya adalah sedemikian rupa. So, anda yang pandai pandai nak "ubah-suai" fatwa MFK nak buat apa? Anda lah yang sebenarnya mempertikaikan kuasa & hukum agama yang dikeluarkan oleh MFK sendiri. Andalah yang cuba berlagak untuk menghukum melebihi panel MFK sendiri, sebab pandai pandai buat tanggapan sendiri yang "lebih advanced". Tentang Mengosongkan Minda ------------ --------- --------- Bila orang cakap 'mengosongkan minda', ia bukan bermaksud anda memang perlu betul betul kosongkan otak anda literally, sampai lupa Tuhan, lupa agama, lupa diri. Ia sama sekali BUKAN BERMAKSUD MACAM ANDA RE-FORMAT OTAK ANDA (kosong sama sekali) hehehe. 'Mengosongkan Minda' hanyalah istilah untuk menyarankan orang supaya relax, tenangkan fikirannya, jangan fikir apa-apa tentang masalah kehidupan / stress. Bila anda tenangkan fikiran, bukannya anda lupa Tuhan, lupa agama, lupa diri! Janganlah translate buta-buta istilah melayu kepada perbuatan manusia. Karang saya suruh pergi surau setiap malam Jumaat untuk bersihkan hati, anda pergi korek hati dan basuh dengan dettol pulak! Keluar warning "membersihkan hati" merbahayakan kesihatan. hehehe You know how ridiculous this may sound right? So, janganlah pandai pandai buat tanggapan negatif bila diri kita sendiri pun tak arif tentang amalam yoga fizikal. Selidik-Sendiri ------------ ------ Jika anda inginkan kepastian, cuba minta pendapat dari pakar pakar Yoga tempatan, terutamanya Yoga Practitioner yang ada pengalaman lebih 10 tahun. Mereka ini arif tentang yoga dan bukannya sekadar buat paperwork 3 bulan macam ahli panel MFK. Dan cuba sertai sendiri, alami sendiri senaman Yoga Fizikal ini, adakah ia melibatkan bacaan mantera dan amalan pemujaan Hindu?? Jangan pulak ikut yoga instructor Hindu, memang for sure dia buat gaya Hindu. Ikutlah yoga instructor Islam dan lihat bagaimana mereka amalkan dalam realiti. The fact is, PENGAMAL YOGA FIZIKAL BERAGAMA ISLAM ini, tak pernah pun rasa aqidah Islam mereka terpesong, hidup dalam kesesatan atau menjadi murtad bertukar agama kepada Hindu. So itulah hakikat sebenarnya, walaupun pahit untuk anda terima. Hukum Agama Boleh Berubah-Ubah ------------ --------- Dalam banyak banyak isu panas yang melanda umat Islam hari ini, saya sebenarnya hairan, isu YOGA yang sibuk dibincang dan diperdebatkan oleh tokoh agama Islam kita. Hanya kerana keluar pendapat dari seorang Professor yang anggap amalan yoga itu haram, terus jadi isu hangat di peringkat kebangsaan. Untuk menilai halal haram sesuatu perkara, anda sebenarnya boleh menilai butiran perkara tersebut, baik dari segi amalannya, isi kandungannya atau perlaksanaannya. Macam bersilat, kalau ia melibatkan pemujaan hantu dan roh seperti cerita P. Ramlee (hai mambang tanah, mambang api, mambang air.. ) sampai menduakan Allah swt, memanglah ia diharamkan kerana melibatkan perbuatan syirik. Tapi kalau sekadar bersilat sebagai satu senaman, seni mempertahankan diri atau sukan, ia bukan satu kesalahan. Tarian kuda kepang atau Ulik Mayang, kalau ia melibatkan pemujaan jin, pukau, dirasuk dan bacaan mantera, sampai lupa diri, lupa segala galanya berkhayal tak henti henti kerana dirasuk, memang ia diharamkan. Tapi kalau sekadar sebagai satu seni tarian kebudayaan, maka ia bukan satu kesalahan. Yang pasti, BERJOGGING ITU BUKAN SATU KESALAHAN, kerana ia hanyalah satu aktiviti senaman / usaha untuk penjagaan kesihatan. Tapi kalau berjogging sampai leka tak sembahyang, tak tutup aurat, maka ia boleh jadi haram! Jadi, kalau anda nak menilai atau menghukum pun, lakukanlah dengan hati-hati dan dengan adil (berdasarkan fakta menyeluruh yang sahih), tanpa ada sifat prejudis yang suka menilai dari luaran atau tanggapan sendiri yang negatif di copy 100% oleh Matpit Hebat

Kereta Sape ni?

December 2, 2008

The real internet speed

mula-mula aku rasa cam best, sebab aku connected ngan server tm net dari rumah, seperti gambar dibawah rupanya2nya, bila buat speed test, hanyalah... any comment? aku dah tak larat nak tulih, bercakap, komen, complaint pasal issue ni... -- microprocessor --